DEN HAAG - Oudere mensen uit Oegstgeest, Sassenheim, Bennebroek, Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Hoofddorp werden het slachtoffer van een babbeltruc. Ze gingen voor duizenden euro’s het schip in. Een 23-jarige man uit Den Helder en een 19-jarige Hagenaar stonden vandaag voor de rechter als verdachten van deze nare soort oplichting. De officier van justitie eiste tegen hen twaalf maanden cel (waarvan vier voorwaardelijk).


De oplichters gingen geraffineerd te werk. Bijvoorbeeld: de een belde op en stelde zich aan de telefoon vooor als ‘Sander de Boer’ van de fraude-afdeling van een bank. Hij zei dat er een verdachte overboeking was gemaakt vanaf de rekening van het slachtoffer.

Die overboeking had de bank zogenaamd kunnen onderscheppen. Maar om het helemaal ongedaan te maken, moest het slachtoffer aan de ‘bankmedewerker’ zijn pincode geven. Dan kon die het geld terugboeken.

Pas doormidden
Ook zou de ‘bankmedewerker’ iemand langs sturen om de pas op te halen en te vernietigen. Want die zou niet meer bruikbaar zijn. Wanneer die persoon voor de deur stond, kon het slachtoffer de ‘bankmedewerker’ bellen ter controle.

Niet veel later verscheen er inderdaad een andere man aan de deur bij het slachtoffer. Die knipte de pas doormidden, stopte die in een envelop en nam die mee. Desondanks bleek kort daarna dat er voor duizenden euro’s opnames en aankopen waren gedaan met de pinpas en de bijbehorende code.

12.000 euro
Een politieonderzoek volgde en op 22 januari werden de twee verdachten aangehouden in Oegstgeest. In de auto waarin ze reden, vond de politie ruim twaalfduizend euro, sloffen sigaretten, VVV-bonnen en bankpassen.

De verdachten wilden niet veel vertellen, maar er zijn veel camerabeelden van hoe een van hen met de gestolen passen in winkels dure aankopen doet en bij banken pint.

Strafeis
De officier van justitie vond het "een hele lage vorm van criminaliteit die zich speciaal richt op kwetsbare ouderen". Hij eiste twaalf maanden gevangenisstraf (waarvan vier maanden voorwaardelijk). De uitspraak is over twee weken.