DEN HAAG - Het simpele verzoek om 1,5 meter afstand leidde voor een 53-jarige man in het Haagse Wateringse Veld uiteindelijk tot forse geweldpleging tegen hem. Vier jongeren die hem aanvielen, werden herkend via diverse camerabeelden. Donderdag stonden ze terecht voor drie jeugdrechters.

Het slachtoffer passeerde op 25 maart 2020 nabij de Romeinse brug een groep jongeren waarvan een deel lachgas aan het gebruiken was. Hij vroeg om voldoende afstand. Toen hem dat niet gegeven werd en hij er wat van zei, kwam één van de jongeren juist intimiderend dichtbij hem staan. De man duwde hem weg en kreeg daarop de eerste klap van de jongen. Tijdens zijn vlucht viel hij, waardoor de eerste en nog drie andere jongeren kans zagen hem flink tegen zijn lijf en hoofd te trappen. De man hield er onder meer een gekneusde rib en een hersenschudding aan over.

De mishandeling werd van grote afstand gefilmd door een omstander. Via die beelden, foto’s die vooraf van de groep waren gemaakt en bewakingscamera's in de buurt heeft de politie de jongeren uiteindelijk kunnen identificeren. Ze hebben vaker deel uitgemaakt van een groep die voor overlast zorgt in de wijk.

Op 12 mei van dit jaar werden ze aangehouden en in voorarrest gezet. Toen ze vrij kwamen in juni moesten ze zich aan strenge voorwaarden houden, wat ze alle vier ook hebben gedaan.

Strafeis

Op de zitting achter gesloten deuren eiste de officier van justitie tegen alle verdachten een jeugddetentie gelijk aan de tijd die ze al in voorarrest hadden gezeten (variërend van 38 tot 42 dagen) en taakstraffen tussen de 120 en 140 uur (waarvan 40 uur voorwaardelijk). Daarbij vroeg ze onder meer als bijzondere voorwaarde een contactverbod tussen de jongeren onderling voor de duur van een jaar.

Over twee weken doet de rechtbank Den Haag uitspraak.