DEN HAAG - Ruim 65.000 euro aan elektronica en 1.100 euro aan schoenen. Dat was de buit van een overval op een vrachtwagen van PostNL, maandag 3 februari van dit jaar op het Haagse bedrijventerrein Forepark. Daarbij deden de overvallers zich voor als agenten om de vrachtwagenchauffeur tot stoppen te dwingen. Tegen vier verdachten eiste het OM vandaag celstraffen van veertig maanden.

De chauffeur van PostNL had net bij een vaste klant een rolcontainer met pakketten opgehaald. Plotseling verscheen voor hem een Volkswagen Golf met een bordje ‘Volgen’. Hij zette de vrachtwagen achter de Golf langs de kant. Achter zijn vrachtwagen parkeerde vervolgens een busje.

Een man in politie-uniform stapte uit de Golf. Hij sprak de chauffeur aan en zei dat er mogelijk cocaïne tussen zijn lading zat. De chauffeur moest de laadklep openmaken zodat de lading doorzocht kon worden. Dat deed hij. Ook hielp hij in de laadruimte een van de rolcontainers van de rem te halen.

Fouilleren
Er kwam een tweede man in politie-uniform bij. Die zette de chauffeur hardhandig tegen de wand en fouilleerde hem. Hij moest met zijn gezicht tegen de wand blijven staan, terwijl hij achter zich veel lawaai van schuivende dozen hoorde. Op een gegeven moment werd het stil. De chauffeur keek om en zag dat hij alleen was en opgesloten in de laadruimte. Hij realiseerde zich dat hij was overvallen door nep-agenten en belde de politie.

Er ging meteen een groot onderzoek van start, geholpen door camerabeelden van de overval. Daarop waren de nep-agenten te zien, evenals twee mannen die uit het busje kwamen en de dozen vanuit de vrachtwagen overlaadden. Speurwerk toonde aan dat de Golf en het busje voorzien waren van valse kentekenplaten. Maar het type busje leidde uiteindelijk naar een van de verdachten en via hem naar de anderen.

Bekentenis
Het gaat om drie mannen uit Rotterdam (twee van 26 jaar en een van 28 jaar), een 28-jarige man uit Den Haag en een 45-jarige vrouw uit Den Haag. Zij is de moeder van de Hagenaar en wordt verdacht van heling. Drie van de vier mannen hebben een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

De Hagenaar ontkent. Maar een van de andere verdachten heeft verklaard dat de man bij de overval was. Ook had zijn moeder een van de gestolen telefoons in gebruik. En over de telefoontap bevestigde de moeder aan een andere vrouw dat haar zoon bij de overval was. Verder zijn foto’s aangetroffen waarop de moeder en de zus van de ontkennende verdachte, poseren in politie-uniform.

‘Gezag politie misbruikt’

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de vier mannen zich schuldig hebben gemaakt aan een overval waarbij ze zich voordeden als agenten en geweld hebben gebruikt. Ook zijn ze volgens haar schuldig aan wederrechtelijke vrijheidsberoving van de chauffeur en diefstal of heling van kentekenplaten. Zij noemde het ‘bijzonder kwalijk dat verdachten het gezag van de politie hebben misbruikt om de overval te laten slagen. Het is van groot belang dat mensen onvoorwaardelijk kunnen vertrouwen op een politie-uniform. Verdachten hebben dat dat vertrouwen aan het wankelen gebracht door te doen alsof’.

Zij eiste tegen de vier overvallers veertig maanden gevangenisstraf. Tegen de moeder was de eis vijftig uur taakstraf voor heling van een telefoon.

De uitspraak is over twee weken.