DELFT - Hij kan zich helemaal niets meer herinneren van hetgeen hij op 5 februari 2023 heeft gedaan in Delft. De rechtbank behandelt vandaag de strafzaak tegen een 33-jarige man uit België die terecht staat voor de moord op zijn ex-vriendin en pogingen doodslag op de moeder en stiefvader van het slachtoffer. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag 23 jaar cel en TBS met dwangverpleging.


“Dat verdachte de dader is van deze daden, daarover bestaat weinig discussie”, aldus de officier van justitie. “Op de weg terug naar België zette hij al een bericht op Facebook, waarin hij schreef dat hij drie mensen had neergestoken.”

Relatie

Terug naar die fatale ochtend op 5 februari vorig jaar. De verdachte, die in België woonachtig is, krijgt via een bericht te horen dat zijn vriendin de relatie beëindigt. De relatie verkeert al langere tijd in zwaar weer en die ochtend laat zij weten dat het nu echt klaar is. De verdachte reist na dit bericht af naar Nederland om zoals hij zelf zegt “nog wat spullen op te halen”.

Camerabeelden

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de verdachte rond kwart voor elf bij de woning van de moeder en stiefvader van het slachtoffer in Delft arriveert. Op camerabeelden is te zien dat hij naar de woning loopt en bonkt op het raam. Hij zegt dat hij voor kleding komt. Als de stiefvader van het slachtoffer laat weten dat hij over 10 minuten terug kan komen vertrekt hij weer. Op het moment dat het slachtoffer met haar moeder naar buiten loopt, komt de verdachte weer het beeld in lopen en steekt vrijwel direct zijn ex-vriendin neer. Haar moeder en stiefvader springen er na elkaar tussen en proberen de verdachte tegen te houden. Zij vechten als leeuwen voor het leven van hun dochter en worden daarbij ook levensgevaarlijk geraakt. De ex-vriendin overlijdt ter plekke aan haar verwondingen. De moeder en stiefvader overleven het drama ternauwernood.

Op de vlucht

Na de steekpartij vertrekt verdachte terug naar België. Met grote snelheid rijdt hij al append en bellend richting Antwerpen. Onderweg plaatst hij een bericht op facebook en belt de politie. In het gesprek geeft hij aan dat hij het “verkloot heeft” en “dat hij net drie mensen heeft neergestoken, waaronder zijn vriendin.” Kort daarna wordt hij opgepakt.

In zijn auto wordt een mes aangetroffen. Later wordt in de tuin nog een tweede mes aangetroffen dat de verdachte mogelijk bij het misdrijf heeft gebruikt.

Afgeluisterde gesprekken

De verdachte heeft na zijn biecht op facebook en bij de meldkamer niet meer willen verklaren. Hij zegt nog bij de Belgische onderzoeksrechter: “Het is niet verdacht, ik heb het gewoon gedaan” en geeft daarna bij zijn verhoren aan zich “niets meer te kunnen herinneren”.

De verklaring van de verdachte dat hij zich niets kan herinneren roept veel vragen op, zeker omdat hij in een afgeluisterd gesprek nog heeft gezegd: “Maar ik herinner mij alles nog, dus. Ik ga dat gewoon nu zo spelen dat ik me niks herinner.”

Onderzoek in het Pieter Baan Centrum wijst uit dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is.

Eis

“In dit geval gaat het om één enorme geweldsuitbarsting, die gericht was op één doel, te weten het om het leven brengen van zijn ex-vriendin. Alles en iedereen die verdachte daarbij in de weg stond werd ook aangevallen en zowel de moeder als de stiefvader moesten dit bijna met hun leven bekopen.”

Volgens de officier van justitie is een langdurige gevangenisstraf dan ook op zijn plek. Zij eist 23 jaar cel en TBS met dwangverpleging.

De rechtbank doet over drie weken uitspraak.