DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen tot 42 maanden geëist tegen drie mannen uit ’s-Gravenhage en Wassenaar. Het OM verwijt hen witwassen van vele tonnen euro’s. Zij zouden dit hebben gedaan middels het storten van contanten op bankrekeningen van door hen opgerichte bedrijven, de aankoop van auto’s en betalingen voor een skybox in een voetbalstadion.

Geen activiteiten maar wel geldstromen

De Belastingdienst stelde in juni 2015 een onderzoek in bij de verschillende vennootschappen en stichtingen. In een periode van 3 jaar vonden 5 bestuurswisselingen plaats. Die wisselingen gebeurden elke keer nadat de Belastingdienst contact had gezocht met het bedrijf. Ook bleek dat er bij geen van de bedrijven daadwerkelijke handelsactiviteiten plaatsvonden. Dit terwijl wel sprake was van geldstromen en contante stortingen. Zo is er in de periode van 25 juni 2014 tot en met 4 april 2017 in totaal een bedrag van 600.120 euro gestort op de bankrekeningen van de verschillende bedrijven. Het gestorte geld werd vervolgens giraal uitgegeven aan – onder meer – het gebruik van dure auto’s, sieraden en het gebruik van een Skybox in een voetbalstadion.

De rol van de verdachten en de strafeis

Bij het (medeplegen van) witwassen waren meerdere verdachten betrokken: een 48-jarige man en een 35-jarige man beiden uit ’s-Gravenhage en een 65-jarige man uit Wassenaar. De 48-jarige man wordt verweten een geldbedrag van 600.120 euro aan contante stortingen, 6 auto’s met een totale waarde van meer dan 4,5 ton en rekeningen (totaal 166.678) van een skybox in een voetbalstadion te hebben witgewassen. De eis van het OM tegen deze verdachte is 42 maanden gevangenisstraf (onvoorwaardelijk). De 65-jarige man uit Wassenaar wordt (mede) verantwoordelijk gehouden voor het witwassen van een geldbedrag van 282.730 euro, 3 auto’s van met een totale waarde van 200.000 euro en rekeningen van een skybox. De eis van het OM tegen deze verdachte is 21 maanden gevangenisstraf (onvoorwaardelijk).
De 35-jarige man uit ’s-Gravenhage wordt verweten dat hij in 2016 35.800 euro een auto van ruim 50.000 euro heeft witgewassen. De eis van het OM tegen deze verdachte is 12 maanden gevangenisstraf (onvoorwaardelijk). Alle drie de verdachten zijn eerder met politie en justitie in aanraking gekomen voor soortgelijke delicten en zitten momenteel vast.

Witwassen

Criminelen willen het geld dat zij hebben verdiend in de onderwereld graag uitgeven in de bovenwereld. Om zwart geld in de bovenwereld te kunnen besteden zonder daarbij het risico te lopen dat het onmiddellijk weer door justitie of de Belastingdienst in beslag genomen wordt, moet het witgewassen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om geld dat afkomstig is van drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale of fiscale fraude. Witwassen van eigen criminele winsten of de criminele winsten van anderen, en ook het meewerken daaraan, is strafbaar.

De rechtbank doet 25 april uitspraak.