DEN HAAG - “Het slachtoffer is letterlijk kapot geslagen en gestampt”. Dat zei de officier van justitie over de 56-jarige dakloze Rinus die in de nacht van 2 op 3 september 2021 levenloos werd aangetroffen in een parkje langs de Haagse Lijnbaan. De officier eiste veertien jaar cel en TBS met dwangverpleging tegen het Haagse stel (beiden 36 jaar oud) dat verdacht wordt van de moord.


Net na middernacht belde de beveiliging van het Westeinde Ziekenhuis met 112. De beveiligers hadden het slachtoffer in het parkje aangetroffen. Hij zat onder het bloed en zij voelden geen hartslag. De man bleek te zijn overleden. Uit de sectie volgde dat dit het gevolg was van “uitgebreide, hevige meervoudige stomp botsende en/of (samen)drukkende geweldpleging ter hoogte van het hoofd, de mond, de hals en de romp gedurende tenminste meerdere tientallen minuten”.

De politie startte een groot onderzoek en vijf dagen later konden de verdachten die vandaag op zitting stonden, worden aangehouden. Ze zijn bij herhaling te zien op camerabeelden van de omgeving van de plaats-delict.

‘Donkere mannen’

Aanvankelijk verklaarden ze hierover dat ze getuige waren geweest van de moord maar dat die door ‘donkere mannen’ zou zijn gepleegd. Toen dit onhoudbaar bleek, gaven ze toe dat ze met zijn tweeën waren geweest. Voor het zwaarste geweld wezen ze naar elkaar. De man naar de vrouw en omgekeerd.

Gaande het onderzoek kwamen de volgende feiten aan licht. De man en het slachtoffer kenden elkaar uit een daklozenopvang. De man was boos op het slachtoffer omdat die volgens hem zijn telefoon en headset zou hebben gestolen. De man kende de vrouw uit een afkickprogramma en had een knipperlichtrelatie met haar. Ook zij had een conflict met het slachtoffer omdat zij zich door hem aangerand voelde.

Telefoonberichten

Samen bedachten zij het plan om Rinus een lesje te leren, zo blijkt onder meer uit berichten uit hun telefoons. Ook bespraken de twee donderdagavond 2 september 2021 in het parkje in het bijzijn van een getuige hoe zij het slachtoffer iets aan zouden doen. Vervolgens belde de vrouw Rinus en vroeg hem om naar het parkje komen, zo verklaarde de man. De smoes was dat ze met het slachtoffer over de man wilde praten.

Rond 21.15 uur arriveerde Rinus bij het parkje, zo is op camerabeelden van de omgeving te zien. De vrouw begon met hem een gesprekje, terwijl de man verstopt zat in de bosjes. Maar al snel kwam de man tevoorschijn en sloeg het slachtoffer met een metalen pijp op zijn hoofd. Beiden verklaren hierover. Die viel direct buiten bewustzijn op de grond. Vervolgens stampte de man vijf à tien keer op het hoofd van het slachtoffer, aldus de vrouw. De man zegt echter dat de vrouw met de pijp inhakte op het hoofd van het slachtoffer.

Camerabeelden

Rond 21.30 uur waren beide verdachten weer op camerabeelden te zien. Ze hingen rond in de omgeving. Rond 22.30 keerden ze weer terug naar de plaats-delict, zo tonen opnieuw de camerabeelden. Om sporen uit te wissen, verklaarden beiden. Maar toen ze merkten dat Rinus nog adem haalde, barstte er een nieuwe geweldsexplosie rond. Niet alleen kreeg Rinus opnieuw schoppen tegen zijn hoofd en lichaam, ook probeerden ze hem te wurgen met hun handen, een broekriem en een vuilniszak.

Volgens de officier van justitie is wettig en overtuigend bewezen dat de twee verdachten Rinus hebben vermoord. Wie precies welke geweldshandeling heeft verricht, doet er volgens hem niet veel toe. De verdachten hebben met zijn tweeën een plan gemaakt en uitgevoerd. De officier spreekt dan ook van ‘medeplegen moord’.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Beide verdachten zijn naar het Pieter Baan Centrum gestuurd ter observatie. De deskundigen daar concludeerden dat de twee verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Ze kampen met ernstige psychische problematiek. Ook stellen de deskundigen dat de verdachten het slechtste in elkaar naar boven halen en verstrikt zijn geraakt een ‘spiraal van destructieve coping’. Tot slot zijn beiden verslaafd.

De officier van justitie nam het advies van de deskundigen over, maar benadrukte ook de enorme impact en ernst van de gebeurtenissen: “Rinus is op brute wijze afgeslacht. Waarom is nooit helemaal duidelijk geworden. Maar sowieso is er geen enkele rechtvaardiging voor wat Rinus is aangedaan. Dit is een volkomen zinloze, gruwelijke daad geweest. De verdachten hebben in blinde woede hun frustratie bot gevierd op het slachtoffer. Zij hebben hun plan gewetenloos uitgevoerd en daarna er alles aan gedaan om hun verantwoordelijkheid te ontlopen.”

Strafeis

De officier eiste tegen beide verdachten veertien jaar cel en TBS met dwangverpleging. De uitspraak is over twee weken.