DEN HAAG - Een 15-jarige en een 18 jarige Hagenaar die waren aangehouden in verband met het tramincident in Ypenburg van maandag 18 oktober jongstleden, zijn sinds donderdagmiddag weer vrij. Zij worden niet langer verdacht van het veroorzaken van het dodelijke incident. Wel van een overtreding, namelijk ‘het verlaten van een hulpbehoevende’. Een derde aangehouden persoon – een 15-jarige Hagenaar – wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van ‘doodslag’.

Op dit moment komt uit het onderzoek naar voren dat het slachtoffer de jongens meerdere keren opzocht. Uiteindelijk heeft de 15-jarige het 39-jarige slachtoffer geduwd. De man viel, kwam onder een aanrijdende tram terecht en overleed.

Volgens het OM moet de 15-jarige zich bewust zijn geweest van de aankomende tram. Door het slachtoffer op dat moment te duwen heeft de jongen willens en wetens het risico op het vallen en overlijden van de man aanvaard. Juridisch gezegd had de jongen volgens het OM ‘voorwaardelijke opzet’ op de dood van de man. Dit is de voorlopige verdenking.

Het OM vindt dat het voorarrest van de 15-jarige verlengd moet worden. In het belang van het onderzoek en vanwege de geschokte rechtsorde. De rechter-commissaris zal daarover besluiten. De beslissing van de rechter-commissaris zal het OM morgen aan het einde van de middag bekend maken.