DEN HAAG - De politie en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar de samenhang tussen een aantal incidenten in Den Haag Zuidwest in december. Voor twee steekpartijen en een vechtpartij zijn inmiddels verdachten aangehouden, ook vandaag nog, die nog steeds vast zitten.


Op 22 december ontstond na een schoolfeest ruzie in een tram. Daarbij kwamen twee groepen jongeren tegenover elkaar te staan, waarbij werd gevochten en gestoken. In beide groepen raakte iemand gewond. Vijf dagen later, op 27 december, werd 's middags een 13-jarige jongen naar een schoolplein gelokt en daar zwaar mishandeld door ongeveer tien personen. 's Avonds heeft de jongen zijn belagers opgezocht bij de avondwinkel waar ze vaak hangen. Daar heeft hij een 15-jarige jongen neergestoken.

De politie onderzoekt de samenhang tussen de verschillende incidenten en wat de aanleiding is waardoor twee groepen jongeren tegenover elkaar zijn komen te staan. In elk geval komen dezelfde betrokkenen steeds terug.

Aanhoudingen en voorarrest

Voor de steekpartij in de tram is gisteren een 16-jarige verdachte aangehouden (zelf ook slachtoffer) en vandaag een 14-jarige verdachte. Het Openbaar Ministerie beslist later deze week of zij worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Voor de vechtpartij op het schoolplein is afgelopen donderdag een 15-jarige verdachte aangehouden. Hij wordt ook verdacht van het gooien van een steen door een ruit bij een van de andere betrokkenen. De jongen is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die het voorarrest met 14 dagen heeft verlengd.

Voor de steekpartij in de avondwinkel zijn eerder al vier verdachten aangehouden. Een 32-jarige vrouw is weer op vrije voeten, maar blijft verdachte. Drie minderjarigen (de 13-jarige jongen, en jongens van 15 en 17) zijn dinsdag voor de raadkamer van de rechtbank gebracht die hun voorarrest met 30 dagen verlengde.

Maatregelen

Na de steekpartij in de avondwinkel heeft de gemeente een samenscholingsverbod voor een week afgekondigd en is de avondwinkel voor drie maanden gesloten. Verder is in de wijk cameratoezicht ingesteld.

Voor de jongeren die in het onderzoek in beeld komen is extra aandacht vanuit de gemeente en Jeugdzorg. Maar ook worden meer aanhoudingen door de politie en het Openbaar Ministerie niet uitgesloten.