GOUDA - Een verdwenen partij van 65 kilo cocaïne was in mei 2020 reden voor flinke paniek in het criminele milieu in de regio Gouda. De gemoederen liepen zo hoog op dat informatie uit het geheime Encrochat-onderzoek vroegtijdig met de politie werd gedeeld, zodat die kon ingrijpen. Het leven van één van de betrokkenen was acuut in gevaar.


Vijf verdachten moeten zich nu voor de rechter verantwoorden. Te beginnen met een 53-jarige man uit Voorburg. Hij heeft de cocaïne in mei overgedragen om af te leveren in Engeland. Daar zijn ze echter nooit aangekomen.

De toorn richtte zich al snel op de man aan wie hij de partij had overgedragen voor transport, een op dat moment 67-jarige man uit Gouda. Uit chats blijkt dat de verdachte samen met anderen van plan was om de vervoerder en zijn familie te gijzelen of ontvoeren om te achterhalen wat er met de partij cocaïne was gebeurd.

Gevolgd, opgezocht en bedreigd

De man van het transport werd door twee mannen opgezocht toen hij bij familie op bezoek was. Later bleek dat er een baken onder zijn auto zat, waardoor ze hem hadden kunnen opsporen. Hij kreeg klappen en ze dwongen hem om in zijn eigen auto ergens naartoe te rijden. De man die bij hem bleef bedreigde hem en deelde opnieuw tikken uit toen het slachtoffer uit zijn auto ontsnapte.

Kort erna volgden dreigbriefjes, met daarop een telefoonnummer dat gebeld moest worden. Ook buren vonden later zo'n dreigend briefje in de bus: "Voorkom onherstelbare schade en breng onze spullen terug. Laatste kans!" Kennelijk verkeerd bezorgd.

Begin juni volgde opnieuw een incident; ditmaal stond een man voor de deur van de ex-vriendin van de transportman. Hij had een vuurwapen waarmee hij de vrouw bedreigde en zei dat ze in de tuin moest gaan kijken. Daar vond ze vervolgens een handgranaat.

Onschuldigen de dupe

"Er wordt vaak betoogd dat handel in cocaïne gepaard gaat met geweld en deze zaak is daarvan het bewijs," zei de officier van justitie dinsdag tegen de rechtbank. "En daarvan worden ook onschuldige mensen de dupe. Andere slachtoffers hadden zeer waarschijnlijk niets te maken met de verdwenen 65 kilo cocaïne en hebben een periode in grote angst geleegd over wie het op hen voorzien had."

De man van het transport moest zelf eerder al voor de rechtbank verschijnen. Voor het in bezit hebben van 65 kilo cocaïne en het witwassen van 40.000 euro werd hij veroordeeld tot 5 jaar cel. Er loopt nog hoger beroep.

Strafeisen

Tegen de 53-jarige man uit Voorburg, die de 65 kilo cocaïne had overgedragen voor het transport naar Engeland en die weken is bezig geweest met het voorbereiden van gijzelen en ontvoeren van mensen, eist het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 8 jaar. Een 38-jarige man uit Eindhoven zou zelfs 11 jaar de cel in moeten, voor zijn rol bij het mislukte transport van de cocaïne naar Engeland, de vrijheidsberoving, en betrokkenheid bij het produceren van drugs en het verhandelen van wapens.

Een man van 59 uit Nieuw-Vennep die de granaat neerlegde hoorde 2 jaar cel eisen, een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die bij de vrijheidsberoving was hoorde 30 maanden eisen.

Op 8 april staat nog een 34-jarige man uit Amsterdam terecht, die zaak is vanwege een coronabesmetting uitgesteld. Op 22 april doet de rechtbank dan uitspraak tegen alle verdachten.