DEN HAAG - Sinds enkele jaren is er een toename in de versmelting van traditionele misdaad en cybercriminaliteit. Dat zegt het OM vandaag op de ONE-conference, een groot internationaal cybersecuritycongres in Den Haag.


Een inval waarbij naast kwaadaardige software ook drugs en wapens worden gevonden. Afpersers die ransomware én geweld inzetten. Digitale marktplaatsen met tips om geld wit te wassen, en ouderwetse fraudeurs die nieuwe online applicaties gebruiken. Zelfs de drugshandel heeft hightech componenten. Een greep uit de voorbeelden, waaruit volgens politie en OM blijkt dat de traditionele misdaad en cybercrime steeds meer vermengen.

“Het beeld van de zogenaamde ‘lone wolf’, de eenzame hacker die op het verkeerde pad is beland, is achterhaald” zegt Koen Hermans, landelijk officier van justitie cybercrime. “Zeker 80% van de cyberaanvallen wordt inmiddels veroorzaakt door georganiseerde misdaadbendes en gegevens, tools en expertise worden op grote schaal gedeeld. Cybercriminele kennis en kunde wordt online gedeeld en te koop aangeboden, via berichtendiensten, het darkweb en andere platformen. Er zit een verdienmodel achter, waarbij cybercrime - volgens experts - de internationale drugshandel qua winstgevendheid al heeft ingehaald.”

Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket in Den Haag en landelijk portefeuillehouder cybercrime, vult aan: “Cybercriminaliteit wordt steeds vaker gebruikt door beroepscriminelen. We zien een versmelting van twee werelden, die ook ontstaat wanneer deze online onderwereld gaat samenwerken met statelijke actoren. Vanzelfsprekend zijn de opsporing en vervolging van cybercriminaliteit een prioriteit voor zowel politie als OM. Daar is menskracht voor nodig. We zetten in op het aantrekken van personeel, en het vergroten van kennis en kunde van onze medewerkers. Maar ook zullen we meer moeten gaan samenwerken met de private sector.”