DEN HAAG - Twee mannen uit Roemenië (31 en 33 jaar) stonden deze week terecht in Den Haag voor grootschalige internetoplichting. Met nepadvertenties voor huurwoningen lichtten ze honderden mensen op, die samen voor tonnen aan schade leden. De mannen werden opgespoord in een internationaal onderzoek naar woningfraude.

De verdachten gingen zeer geraffineerd te werk. Om te beginnen werden actuele foto's van andere sites geplukt van huizen die daadwerkelijk te koop stonden. De 31-jarige man maakte met die foto's nepadvertenties op websites die in Nederland veel worden gebruikt en dus als betrouwbaar te boek staan. In de nepadvertenties ging het dan om zogenaamde huurwoningen. De 33-jarige man deed het net anders: hij benaderde zelf mensen die een woning zochten. Hoe hij aan de e-mailadressen kwam, is niet duidelijk geworden.

Beide verdachten lieten hun slachtoffers een eerste maand huur betalen via opnieuw een bekende, betrouwbare website. Maar dan wel een niet van echt te onderscheiden kopie van die site. De betaling lukte natuurlijk niet, zogenaamd door een storing, waarna werd gevraagd het dan maar alvast naar een specifieke rekening over te maken. "Met de huidige krapte op de woningmarkt is het niet vreemd dat van huurders een snelle beslissing en kredietwaardigheid wordt gevraagd," zei de officier van justitie. "Dat maakte woningzoekenden een uitgelezen prooi voor deze oplichters."

Internationale samenwerking
De verdachten deden er alles aan om niet gepakt te worden. Er werden steeds weer nieuwe accounts, e-mailadressen en bankrekeningnummers gebruikt zodat ze niet konden worden getraceerd of geblokkeerd. Om ze te stoppen waren intensief recherchewerk en internationale samenwerking nodig. Op elke nieuwe, vergelijkbare melding van oplichting werd direct geïnvesteerd, voordat het spoor weer zou opdrogen. Zo kwamen verschillende verdachten en groepen verdachten aan het licht, allemaal in Roemenië, die min of meer dezelfde fraude pleegden op min of meer dezelfde manier.

In Ierland werden eerder al verdachten vervolgd en veroordeeld voor witwassen. Ook worden er nog verdachten gezocht, die ergens in Roemenië of omringende landen mogelijk nog steeds actief zijn. Tegen de twee Roemenen die deze week terecht stonden eiste het Openbaar Ministerie 2 jaar cel, voor de 31-jarige verdachte, en 5 jaar cel voor de 33-jarige verdachte. De rechtbank doet over vier weken uitspraak.