DEN HAAG - Ze zaten financieel heel krap. Toen zagen de aangevers op internet een advertentie over gemakkelijk geld lenen en verdienen met thuiswerken. Je hoefde alleen maar pakketjes aan te nemen. Met duizenden euro’s als vergoeding. Het liep anders. Op hun naam werden telefoonabonnementen afgesloten en mobieltjes besteld. Met nóg meer financiële problemen als gevolg.


De ruim twintig aangevers wisten eigenlijk wel dat ze meewerkten aan de oplichting van telefoonmaatschappijen. Bij het eerste telefooncontact legde de persoon aan de andere kant van de lijn uit dat hij iemand kende bij Preventel. Een samenwerkingsverband van telecomproviders dat er juist op gericht is te voorkomen dat mensen contracten afsluiten die ze niet kunnen betalen. Die ‘iemand’ zou ervoor zorgen dat namen en telefoonnummers uit de systemen werden verwijderd.

In blind vertrouwen gingen de aangevers mee met dit verhaal waarvan uiteindelijk niets bleek te kloppen. Ja, er werden inderdaad pakketjes met telefoons bij hen afgeleverd door telecommaatschappijen. En later weer opgehaald door schimmige types. Maar van het beloofde geld zagen ze niets of slechts enkele tientjes als vergoeding voor de bezorgkosten. Tegelijkertijd bleken ze vast te zitten aan dure telefoonabonnementen die ze niet konden betalen. En waardoor ze nog verder in de financiële problemen raakten.

Cadeaubonnen
Vandaag en gisteren stonden een 26-jarige Rijswijker en twee Delftenaren van 26 en 28 voor de rechter op verdenking van deze grootschalige oplichting uit 2016 en 2017. Zij zouden de mobieltjes vaak hebben doorverkocht en de beltegoeden van de abonnementen hebben omgezet in cadeaubonnen. Volgens de officier van justitie was er meer dan voldoende bewijs tegen het drietal. Ze zijn onder meer door de aangevers herkend, de gebruikte IP-adressen zijn tot hen terug te leiden, een aantal ‘bestelde’ telefoons is bij hen aangetroffen en er zijn tapgesprekken.

Hij nam het de verdachten zeer kwalijk dat zij zich speciaal via advertenties gericht hadden op mensen die in financiële problemen zaten. “De rol van de aangevers vloeide niet voort uit edele motieven. Maar verdachten maakten bewust misbruik van kwetsbare mensen. Gemakkelijke slachtoffers die opgezadeld werden met schulden van duizenden euro’s. Waarvan zijn tot op de dag van vandaag de gevolgen ondervinden.”

De officier eiste tegen alle drie de verdachten 137 dagen cel (waarvan 90 dagen voorwaardelijk). Ook moeten ze van hem elk vijfduizend euro boete betalen. Mochten ze die niet betalen, dan kan de rechter hen alsnog laten vastzetten totdat er betaald is. De uitspraak is over twee weken.