DEN HAAG - Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag twee vrouwen en een man opnieuw vrijgesproken van verkrachting. Tegen hen werd door meerdere vrouwen aangifte of melding gedaan van verkrachting. De vier aangeefsters dachten online een (seks)afspraak te hebben gemaakt met een andere vrouw. Bij aankomst werden zij verrast door de aanwezigheid van nog twee andere personen. De verdachten zouden de vrouwen gedrogeerd hebben (mogelijk met GHB) en daarna verkracht.

De rechtbank Den Haag sprak de verdachten in 2022 vrij vanwege onvoldoende bewijs. Het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak in hoger beroep en eiste een gevangenisstraf van zes jaar.

Oordeel gerechtshof

Het gerechtshof concludeerde dat niet kon worden vastgesteld dat de vrouwen door de verdachten waren gedrogeerd. Ook kon het hof uit het dossier niet vaststellen dat de vrouwen op een andere wijze waren gedwongen tot de seksuele handelingen. De vrouwen werden weliswaar verrast door de aanwezigheid van anderen, maar dit betekende nog niet dat zij niet weg konden gaan. In ieder geval één meldster is weg gegaan nadat zij onverwachts werd geconfronteerd met andere aanwezigen.

Het hof legt de verdachten wel gevangenisstraffen op voor het bezit van GHB. Daarnaast zijn twee van de drie verdachten veroordeeld voor wapenbezit. Twee verdachten kregen hierdoor een gevangenisstraf van 6 maanden met aftrek opgelegd. Eén verdachte kreeg een gevangenisstraf van 4 maanden met aftrek opgelegd.