DEN HAAG - Recent ontving het cybercrimeteam van de politie eenheid Den Haag van het Nederlandse cybersecuritybedrijf NFIR informatie dat er op een buitenlandse server bestanden zijn aangetroffen met daarin onder andere duizenden unieke e-mailadressen inclusief wachtwoorden. Voor Nederland gaat het om 2.500 unieke e-mailadressen met daaraan gekoppeld bijna even zoveel wachtwoorden.


Slachtoffer notificatie

Naar aanleiding van het aantreffen van deze e-mailadressen werd samen met het Openbaar Ministerie besloten de eigenaren van de aangtroffen mailadressen en wachtwoorden preventief te informeren.

Mail namens de politie

De politie eenheid Den Haag stuurde woensdag 12 januari een e-mail naar de 2.500 mailadressen die samen met bijbehorende wachtwoorden gevonden zijn. In de mail wordt uitgelegd waarom de betrokkenen de mail ontvangen en wordt geadviseerd wachtwoord(en) te wijzigen.

Publiek-private samenwerking cybercrime teams

Elke eenheid van de nationale politie investeert op onderzoeken naar cybercriminaliteit. Er zijn cybercrimeteams die aan de hand van digitale sporen onderzoek doen naar verdachte(n) achter deze vormen van criminaliteit. Cybercriminelen zijn moeilijk op te sporen. Ze opereren vaak grensoverschrijdend en wisselen regelmatig van server. De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland.

Tips om cybercrime te voorkomen

Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. U kunt wel maatregelen treffen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken:

  • Zorg dat uw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten)
  • Gebruik een sterk wachtwoord, bijvoorbeeld een lange wachtwoordzin. Deze is voor u gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen. Meer informatie hierover vindt u bijvoorbeeld op www.veiliginternetten.nl
  • Door het instellen van een twee-stapsverificatie (2FA) voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount, social media of clouddienst. Vaak wordt dan een toegangscode naar een vertrouwd apparaat (bijvoorbeeld je mobiele telefoon) van jou gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account of cloud te krijgen
  • Klik niet zomaar op een link
  • Geef nooit uw inloggegevens af
  • Bij een scheiding (werk of privé) moet u ook digitaal scheiden: reset wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts
  • Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, video’s, documenten enzovoort), sla deze elders (fysiek) op en test zo nu en dan of deze nog werkt.

Kijk voor meer informatie op: https://www.politie.nl/onderwerpen/cybercrime.html