DEN HAAG - Dertig Politiekids gaan woensdag 15 januari samen met de wijkagent in de Haagse wijk Vrederust flyeren tegen woninginbraken. Het is de eerste keer dat het project Politiekids in deze wijk wordt gedaan. De start is om 13.00 uur vanaf het Gebouw van Kleurrijk aan de Ambachtsgaarde 3.


Wat houdt het project Politiekids in?
Politiekids Vrederust is voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 11 jaar en komen van de scholen Yunes Emreschool, Petrus Dondersschool en de Erasmusschool. De Politiekids en agenten gaan samen de wijk in en geven op belangrijke onderwerpen preventietips en promotiemateriaal aan buurtbewoners over bijvoorbeeld woninginbraken.

Voor deze leeftijd is gekozen omdat kinderen in deze leeftijd kunnen (leren) samenwerken. Ook zijn ze mondig genoeg om anderen aan te spreken en kunnen ze goed luisteren naar wat een ander zegt. De kinderen zijn enthousiast en nieuwsgierig over de politie en delen hun ervaringen met andere leerlingen op school.

Preventietips
Gedurende één schooljaar staat er elke maand een thema centraal zoals: preventieacties woninginbraken, fietsendiefstal, brandveiligheid en Oud & Nieuw. De kinderen zijn in november 2019 beëdigd en hebben al over vuurwerkpreventie geflyerd op straat. Het project wordt uitgevoerd door de wijkagent, Stadsdeelmedewerker en Mooi Welzijn jongerenwerker.Tijdens deze acties dragen de kinderen een pet en een jasje met de opdruk ‘Politiekid’ en een Politiekids-batch met daarop hun naam.

Kennen en leren kennen
Met dit project leren kinderen op een leuke manier hoe ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de leefbaarheid en veiligheid van hun eigen buurt. Tegelijkertijd willen de gemeente, politie en Mooi Welzijn beter in contact komen met de jeugd en een betere relatie opbouwen met de inwoners van de wijk. Gebleken is dat door de inzet van deze Politiekids de drempel om met de politie in contact te treden een stuk lager wordt. Tevens raken de kinderen op jonge leeftijd bekend met het werk van de politie.

Politiekids is niet nieuw, in veel grote steden is dit project al jaren een groot succes en ook in Den Haag zijn diverse wijkteams er al actief mee geweest.