DEN HAAG - Poolse agenten werkten de afgelopen twee weken mee met de politie-eenheid Den Haag. De uitwisseling is onderdeel van een langer lopende samenwerking tussen de Poolse en Nederlandse politie. Die is in het leven geroepen om kennis en ervaringen uit te wisselen en het contact tussen de Nederlandse politie en de Poolse gemeenschap te verbeteren.

De twee Poolse agenten werkten mee op verschillende basisteams. Zo trokken ze op met collega’s in Den Haag, Alphen aan den Rijn, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg. Daarbij droegen ze wel hun uniform, maar geen geweldsmiddelen. De Poolse en Nederlandse agenten gingen samen op pad om van elkaar te leren en het contact met de Poolse gemeenschap in het werkgebied van de Eenheid Den Haag te verbeteren. Ze gingen op surveillance, voerden gesprekken met burgers, deden controles en bezochten scholen en locaties waar Poolse mensen wonen en werken. Verschillende acties hebben informatie opgeleverd waar de politie mee aan de slag kan.

Groter vertrouwen in politie
De nieuwe contacten die gelegd zijn met de Poolse mensen binnen het werkgebied van Politie Den Haag, moeten bijdragen aan een groter vertrouwen van deze mensen in de Nederlandse politie. Dat gebeurt onder meer door op straat met ze in gesprek te gaan. De Poolse agenten spreken uiteraard Pools, maar ook goed Engels. Ze kunnen daardoor goed bemiddelen als Poolse inwoners de Nederlandse taal niet (goed) kennen.

Jaarlijks kennis en ervaring delen
De Poolse en Nederlandse politie sloegen zo’n vijftien jaar geleden de handen ineen. Aanvankelijk voornamelijk om in Polen te delen hoe de Nederlandse politie werkt. Om de Poolse mensen in Nederland te laten zien dat de politie er hier ook voor het is én om hun problemen beter aan te kunnen pakken, kwamen drie jaar geleden voor het eerst Poolse agenten naar Nederland toe.

Specialisatie in aanpak mensenhandel en arbeidsuitbuiting
Afgelopen december kreeg de Eenheid Den Haag opnieuw bezoek van Poolse collega’s. Twee Poolse agenten uit Krakau, met een specialisatie in de aanpak van mensenhandel en arbeidsuitbuiting, werkten toen samen met agenten van de politieteams in Laak, Segbroek, Overbosch, Hillegom, Lisse en Teylingen. Een van hen was er de afgelopen weken weer bij, de andere Poolse collega deed voor het eerst mee aan de uitwisseling.Nederlandse en Poolse agenten werkten de afgelopen weken samen in de Eenheid Den Haag.

Elkaar versterken
De politieagenten uit de twee landen zijn verschillende werkwijzen gewend. Zo gaat de Nederlandse politie vaker in gesprek, waar de Poolse politie repressiever werkt. Door informatie over deze verschillende werkwijzen met elkaar te delen, kunnen de Poolse en Nederlandse agenten elkaar versterken en ondersteunen. Door kennis en ervaring op deze manier jaarlijks met elkaar te blijven delen, hoopt de Nederlandse politie uiteindelijk te komen tot beter contact met de Poolse gemeenschap in Nederland.

Werkbezoek van generaal Ledzion
In aanloop naar het bezoek van de twee Poolse agenten kreeg de Eenheid Den Haag een aantal weken geleden bezoek van generaal Michał Ledzion. Deze politiechef van de Małopolska Policja bracht met een kleine delegatie een werkbezoek om de jarenlange samenwerking tussen de Poolse en Nederlandse politie opnieuw te bekrachtigen. De delegatie bezocht onder andere de meldkamer, het politietrainingscentrum en de Dienst Regionale Recherche. De Poolse generaal zag onder meer hoe in de Eenheid Den Haag specifieke talenten van collega’s met autisme benut worden en was daarvan onder de indruk. Verder maakte Ledzion kennis met de Poolse ambassadeur en consul en zijn tijdens een bezoek aan Driel Poolse soldaten herdacht die omkwamen in de strijd voor vrijheid. Zij werden herdacht met een officiële kranslegging.