ZOETERMEER/ROTTERDAM/EINDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant spreekt drie Rotterdammers (24, 27 en 32 jaar) en een 29-jarige man uit Zoetermeer vrij van een ripdeal. Er is onvoldoende bewijs dat deze mannen betrokken waren bij het gewelddadige incident in Eindhoven.

Volgens het Openbaar Ministerie zouden de mannen in januari 2021 naar een woning in Eindhoven zijn gereden en schoten ze daar de bewoner in zijn been. Vervolgens zouden ze er met 30 kilo crystal meth vandoor zijn gegaan.


Het strafdossier bevat voor de rechtbank echter te veel ruimte voor twijfel. Er zijn weliswaar sterke aanwijzingen dat de verdachten op het moment van de overval in de buurt van de woning zijn geweest. Zo zijn de waargenomen auto's aan hen te linken en straalden hun telefoons aan op de route van Rotterdam naar Eindhoven en in de buurt van de plaats delict, maar daar blijft het dan ook bij.

Er is bijvoorbeeld geen DNA-bewijs en de verklaringen van het slachtoffer en een aantal getuigen zijn niet specifiek genoeg om de mannen te identificeren als de daders. Omdat het dossier verder geen aanknopingspunten biedt wie de mannen waren die de woning binnengingen en de crystal meth weghaalden, kan de rechtbank niet tot een veroordeling komen. Op basis van alleen (sterke) aanwijzingen en vermoedens kan namelijk niet tot een bewezenverklaring worden gekomen. De rechtbank spreekt de mannen daarom vrij.