ROTTERDAM/SCHEVENINGEN/AMSTERDAM - Er brak grote paniek uit op de drukbezochte Scheveningse pier, vorig jaar tijdens de warme maandagmiddag van 10 augustus. Twee rivaliserende drillrapgroepen uit Rotterdam en Amsterdam hadden er afgesproken om ‘die beef <=ruzie/> te regelen’. Het liep uit op een steekpartij waarbij een 19-jarige Rotterdammer het leven liet. Vandaag stond de eerste verdachte van het geweld voor de rechter. De 20-jarige Rotterdammer hoorde zes jaar cel tegen zich eisen, onder meer voor voorbereidingshandelingen voor moord.

De Rotterdammer maakte deel uit van een groepje van vier dat met de auto vanuit Rotterdam naar Scheveningen reed. Vanuit de auto plaatste de leider van de drillrapformatie filmpjes op social media waarin een vuurwapen te zien was.

Aangekomen bij de pier troffen zij elf Rotterdammers die met het openbaar vervoer waren gekomen. Samen liepen ze de pier op, de 20-jarige Rotterdammer en de leider voorop. Toen zij de vier Amsterdammers zagen, liepen ze in eerste instantie verder. Maar kort daarop draaide de 20-jarige Rotterdammer zich om en ging de confrontatie aan met een van de Amsterdammers.

Schoudertasje
Hij greep hem bij de kleding en trok hem naar zich toe. Omstanders zagen hoe de Rotterdammer uit een schoudertasje een vuurwapen pakte. In de daarop volgende algemene vechtpartij werd een 19-jarige Rotterdammer neergestoken.

Op de pier ontstond veel paniek. Een grote groep jongens begon te rennen waaronder iemand met grote messen. Ook was op camerabeelden een (nog altijd voortvluchtige) Amsterdammer te zien die met een vuurwapen in de hand voorbij stoof.

Een politieonderzoek werd gestart en leidde tot de aanhouding van twee Amsterdammers en twee Rotterdammers, namelijk de leider van de drillrapgroep en de 20-jarige die vandaag voor de rechter stond. De twee Amsterdammers zitten in voorarrest. De rechter heeft het voorarrest van de leider van de drillrapgroep geschorst.

Voorbereidingshandelingen
Volgens de officier van justitie heeft de 20-jarige Rotterdammer zich schuldig gemaakt aan voorbereidingshandelingen voor moord door een vuurwapen mee te nemen naar de confrontatie met de Amsterdammers.
Ook openlijk geweld en illegaal vuurwapenbezit vond zij bewezen. Net als twee feiten die losstaan van het incident op de pier. Namelijk een beroving op 28 februari 2020 in de Haagse rapscene. Daarbij pakte de 20-jarige Rotterdammer samen met anderen een jongen zijn Louis Vuitton-muts, -sjaal en –tas af en sloeg en schopte hem daarbij. Ook heeft hij volgens het OM in januari 2020 een meisje in Ridderkerk via een voicebericht bedreigd: “Wanneer ik jou zie, ga je kankerklappen krijgen!”‘

Kleine kinderen
’Volgens de officier van justitie heeft de 20-jarige Rotterdammer zich schuldig gemaakt aan zeer ernstige geweldsmisdrijven: “Hij heeft een vuurwapen meegenomen naar een ruzie met de bedoeling daarmee op de Amsterdammer te schieten en hem zo van het leven te beroven. Hij heeft het conflict met de Amsterdammers opgezocht. Hij heeft een vuurwapen meegenomen naar die ruzie en hij heeft dat uit zijn tas gepakt. Hij deed dat op een zomerse dag op een plek die op dat moment heel druk bezocht was. Onder meer door gezinnen met kleine kinderen.” Zij eiste tegen de verdachte zes jaar cel.

De uitspraak is over twee weken.