DEN HAAG - Tijdens een ordinaire matpartij in de Haagse Ruijsdaelstraat op 15 mei 2019 klinken plots schoten. Een van de betrokkenen heeft een pistool getrokken en schiet in het rond, schijnbaar zonder echt ergens op te richten. Negen keer haalt hij de trekker over. Een 21-jarige verdachte stond vandaag voor de rechter.

Volgens het Openbaar Ministerie staat wel vast dat de jonge Hagenaar de schutter is. Op een filmpje van het schieten wordt hij door meerdere politiemensen herkend. Specifieke lichaamskenmerken komen overeen, de schutter draagt een trainingspak dat hij ook heeft en meerdere getuigenverklaringen wijzen in zijn richting.

De andere man die ruzie heeft is zijn broertje. De twee hebben het aan de stok gekregen met een paar andere jongens en na een paar duwen krijgt het broertje rake klappen. Daarop trekt de 21-jarige Hagenaar een pistool en vuurt blindelings op het groepje stoeiende jongemannen. Die stuiven uiteen.

Geluk
Op het filmpje is te zien dat verdachte verschillende kanten op schiet, het pistool gaat van rechts naar links. Ook zijn broertje staat nog in de vuurlijn. Hulzen vliegen over straat, in een bushokje komt en kogelgat en er sneuvelt een ruit. 'Hij mag van geluk spreken dat hij niemand heeft doodgeschoten,' zei de officier van justitie op zitting.

Waar de ruzie over ging, is niet duidelijk geworden. Verdachte heeft niets willen verklaren en van de beschoten personen heeft niemand zich gemeld bij de politie. Hoe dan ook was het schieten volgens het Openbaar Ministerie een totaal idiote actie. 'Hij had zijn broer te hulp kunnen komen door zelf lichamelijk geweld te gebruiken of desnoods in de lucht te schieten. Maar verdachte schoot lukraak op een groep mensen. Midden op de dag, in een woonwijk, met alle risico's van dien.'

Het Openbaar Ministerie eiste 7 jaar cel tegen de 21-jarige Hagenaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.