DEN HAAG - Soms moet de politie deuren forceren. Met de politie sleutel, ook wel bekend als de ‘boem’ openen agenten jaarlijks veel deuren met geweld. Meestal bij een acute nood situatie of als er met spoed hulp nodig is. Ook in situaties waarbij de bewoner geen medewerking verleent of in het geval van een verdachte situatie, mag de politie de deur forceren.


Wat inbrekers kunnen, kunnen wij ook!
Drie jaar geleden waren Bob Koopman, medewerker van Staedion en politieman Kees van den Ende aanwezig bij een inval waarbij zij weer een vernielde deur achter lieten. Dit kan anders vonden de mannen. ‘’ Zo ontstond het idee om agenten te leren inbreken’’, aldus Van den Ende. ‘’ Het doel? Schade en kosten beperken. Het middel? Deuren waar agenten het ‘ inbreken’ op konden oefenen. Woningcorporaties zouden voortaan niet hele deuren hoeven te vervangen. Het plaatsen van een nieuw slot zou volstaan.‘’

Met de hoop dat het idee aan zou slaan ging Bob Koopman van Staedion aan de slag. Met resultaat, want de eerste oefendeur was in 2017 een feit. Het succes bleef niet onopgemerkt en Bob ontving meer verzoeken voor oefendeuren.

Minder schade

‘’Een deur vervangen kost ongeveer 1500 euro’’, vertelt directeur Dré van Staedion. ‘’ Dus toen Bob mij een jaar geleden een verhaal vertelde over Loosduinen en hoe succesvol de oefendeur daar was werd ik direct enthousiast. Samen met de politie staan wij voor leefbare wijken en deze samenwerking levert een aantal goede dingen op.’’ Een goede relatie met onze collega’s van de politie en onze bewoners hebben minder schade op momenten dat het niet nodig is. De kern van onze samenwerking is denk ik dat wij van elkaar leren. Dat vind ik heel gaaf!’’

In ontvangst
Vandaag 29 januari was het zo ver. In het pand van Staedion heerste een opgewekte stemming. Genodigde werden onder genot van gebak en koffie verwelkomd. Voorafgaand aan het officiële gedeelte gaf Kees van den Ende een korte demonstratie waarbij hij met de ‘flipper techniek’ de deur zonder schade opende. Even later nam hij na een korte toespraak van Dré Boidin en Bob, namens politie Eenheid Den Haag voor de teams Scheveningen, Beresteinlaan, Zuiderpark en Laak de oefendeuren in ontvangst.