DEN HAAG - “We kennen in Nederland het recht om te demonstreren. Maar niet het recht om te slaan, te schoppen of geweld te plegen.” Aldus de officier van justitie vandaag op een zitting van de politierechter. De verdachten waren acht mannen die volgens het OM afgelopen juni in Den Haag - in de marge van een demonstratie van Viruswaanzin – de confrontatie zochten met de politie. De politierechter legde straffen tot drie maanden cel op.

Op 21 juni was er op het Malieveld een demonstratie aan de gang van Viruswaanzin. Op enig moment begaf een groep van enkele honderden personen zich richting het station. Door de overwegend zwarte kleding onderscheidde de groep zich van de andere demonstranten. Ook werd er vuurwerk afgestoken en gezongen. Onder hen bevonden zich vele, harde-kern-voetbalsupporters.

In de Rijnstraat trof de groep vijftien ME’ers. Die hoorden hoe de meute aftelde van tien naar nul en daarna op hen afstormde. De ME’ers werden bekogeld met vuurwerk, flessen en blikjes, geschopt en geslagen. Eén ME’er werd onderuit geduwd waarna hij tegen zijn hoofd werd geschopt. Pas toen de politie te paard de ME’ers ontzette, trok de groep zich terug.

Aanhoudingseenheid
Even verderop gooide de groep stenen naar een politieauto en tilde die ook op. Ook werd een aanhoudingseenheid van de politie aangevallen en bekogeld met stenen, blikjes, flessen, straatmeubilair en vuurwerk. En op de Koekamplaan en de Boslaan werden nog meer politieauto’s aangevallen.
Er is overvloedig beeldmateriaal van wat er die dag gebeurde. Aan de hand daarvan zijn de verdachten opgespoord en aangehouden. De meesten zeggen achteraf spijt te hebben van hun betrokkenheid bij de rellen.

'Veldslag'
Maar de rechter vond hun gedrag ‘volstrekt ontoelaatbaar’. “Wat hier gebeurde, had alle trekken van een veldslag. Terwijl de politie daar stond om namens de samenleving haar werk te doen.” Hij legde een 34-jarige Hagenaar drie maanden cel op (waarvan één maand voorwaardelijk). De man heeft een ME’er een karatetrap gegeven. Één verdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De overige kregen werkstraffen tot 180 uur.

Morgen gaat de zaak verder met zes andere verdachten en donderdag 3 december met nog zeven verdachten.