DEN HAAG - Een 41-jarige man is dinsdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor inbraken in twee bedrijven in Den Haag op 13 juli 2020. Hij trapte beide keren de deur in en stal een mueslireep bij het ene bedrijf en vier briefjes van € 50,- bij het andere.


ISD-maatregel gepasseerd station
De man heeft in het verleden al drie keer de maatregel voor stelselmatige daders (ISD) van twee jaar opgelegd gekregen. Dat hij aan een vierde ISD-maatregel zal meewerken, acht de rechtbank niet aannemelijk, terwijl bescherming van de maatschappij op een andere manier wel kan worden bereikt. Het opleggen van de ISD en het bezet houden van een ISD-plaats is een gepasseerd station. De rechtbank weegt bescherming van de maatschappij zwaar mee. Er zijn landelijke uitgangspunten voor strafoplegging, maar verdachte valt met zijn grote strafblad en weigering mee te werken buiten de categorieën die daarin staan. Er zijn daarin dus onvoldoende aanknopingspunten voor de straf die hij opgelegd moet krijgen.

De rechtbank heeft gekeken naar het wettelijk strafmaximum en meegewogen dat de ISD-maatregel twee jaar zou duren. Daarom legt de rechtbank twee jaar gevangenisstraf op.