DEN HAAG - Verschillende vechtpartijen leidden in december 2022 tot een bijna fatale steekpartij in Den Haag Zuidwest. Voor die steekpartij stonden eerder al jongens voor de kinderrechter. Vandaag, gisteren en maandag gaat het in de rechtbank over de vechtpartijen. Negen kinderen staan voor de jeugdpolitierechter.


Na een schoolfeest kwamen op 22 december 2022 twee groepen jongeren tegenover elkaar te staan in een tram. De jongens gingen met elkaar op de vuist. Eentje had nog een vape in zijn hand toen hij sloeg, wat zijn tegenstander een lelijk litteken op zijn wang opleverde. Wat de aanleiding was voor een vechtpartij in de tram op 22 december 2022 is nooit precies duidelijk geworden. De gevolgen wel. "Als het incident in de tram niet was gebeurd, wat uiteindelijk de steekpartij vijf dagen later misschien nooit gebeurd," stelde de officier van justitie op zitting.

Want de vechtpartij in de tram lijkt het startpunt voor een keten aan geweld die van kwaad tot erger ging. Er moest wraak worden genomen en dus werd een vijf dagen later iemand in elkaar geslagen op een schoolplein. Dat was dan weer een aanleiding voor de steekpartij een paar uur later in een avondwinkel. Daarna werd bij een van de verdachten van de steekpartij een ruit ingegooid. "En nog was het niet genoeg, want in de verhoren bleek dat er weer iemand zou worden opgewacht en te grazen genomen na school. Alleen door ingrijpen van de politie werd hier de keten van geweld doorbroken."

Wijk in zijn greep

De officier van justitie benoemde op zitting dat de jongens fors geweld hebben gebruikt. De eerste vechtpartij was ook nog eens in een tram, voor de ogen van reizigers. Ze vertelde ook dat het geweld over en weer uiteindelijk de hele wijk in zijn greep hield.

Begin 2023 werden meerdere arrestaties verricht. De jongens die deze dagen voor de rechter staan, hebben toen allemaal zo'n rond de twee weken in voorarrest gezeten.

Strafeisen

Donderdagochtend stonden twee jongens voor de kinderrechter voor de vechtpartij in de tram. De officier van justitie eiste tegen beiden een jeugddetentie gelijk aan het voorarrest, plus een taakstraf van 40 uur. De rechter deed meteen uitspraak en legde ook die jeugddetentie gelijk aan het voorarrest op, met daarnaast taakstraffen van 50 en 40 uur, waarvan een deel voorwaardelijk.

Donderdagmiddag stonden twee jongens terecht voor de vechtpartij op het schoolplein, en vrijdag nog eens drie. Tegen hen eiste de officier van justitie jeugddetentie al dan niet in voorwaardelijke vorm, taakstraffen variërend van 30 tot 80 uur, waarvan een deel al dan niet gedeeltelijk voorwaardelijk. De rechter veroordeelde hen tot taakstraffen variërend van 40 tot 80 uur, waarvan een deel voorwaardelijk.

Maandag zullen nog twee jongens voor de rechter moeten komen voor de vechtpartij in de tram.