DEN HAAG - Afgelopen maandag heeft het milieuteam van de politie eenheid Den Haag een 19-jarige man aangehouden in verband met het voorhanden hebben en vermoedelijke handel in illegaal vuurwerk. Er werden twee doorzoekingen gedaan, in Wateringen en in Den Haag. Er werden 2000 Cobra’s (25 kg) en 2 voertuigen in beslag genomen.


Vandaag is de man voorgeleid aan de rechter-commissaris te Rotterdam. De rechter-commissaris heeft besloten dat de man 14 dagen langer vast blijft zitten.

Gevaar van illegaal vuurwerk
Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen. Het vervoer van het vuurwerk over de weg en de opslag ervan in woningen creëert bovendien grote veiligheidsrisico's voor anderen.

Illegaal vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) en het Openbaar Ministerie om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden worden daarom onverminderd voortgezet.

Niet alleen het verkopen van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.