DEN HAAG - De 56-jarige man die dinsdagochtend is aangehouden na de fatale steekpartij in een Haagse supermarkt, heeft een justitieel verleden. Zo is hij op 9 juni door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld voor een bedreiging.

Het OM brengt momenteel het justitiële verleden van de verdachte in kaart. Op dit moment is bekend dat de man in de jaren '90 en '00 vaker opgepakt is geweest. Daarna heeft hij langere tijd in het buitenland verbleven. In zowel Engeland als op Curaçao heeft hij veroordelingen op zijn naam staan, op Curaçao heeft hij in een zaak ook de maatregel tbs opgelegd gekregen.

Sinds september vorig jaar kwam de man weer voor nieuwe feiten in beeld bij de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie. Hij is in verschillende regio's opgepakt geweest. Zowel in Zeeland, als in de regio Rotterdam en sinds april ook in Den Haag is hij in aanraking geweest met politie en justitie.

Recente vervolging

De man is recent nog vervolgd door het Openbaar Ministerie, voor bedreiging van gemeentepersoneel en diefstal met geweld in de regio Rotterdam. Een vordering door de officier van justitie om verdachte te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum is in die zaak door de rechtbank afgewezen.

Op 9 juni is uitspraak gedaan, waarbij verdachte werd vrijgesproken voor de diefstal met geweld. Voor de bedreiging werd hij veroordeeld tot een straf, gelijk aan zijn voorarrest.

Verdachte donderdag voorgeleid

De verdachte werd dinsdagochtend op heterdaad aangehouden na een steekpartij in een supermarkt aan de Turfmarkt in Den Haag. Daar was vlak na openingstijd een medewerkster neergestoken. Het slachtoffer, een 36-jarige vrouw, overleed ter plekke.

De verdachte wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Vanwege de maatschappelijke impact heeft het Openbaar Ministerie er in deze uitzonderlijke zaak voor gekozen om al eerder met meer informatie naar buiten te komen. De advocaat van verdachte is hiervan op de hoogte gesteld.