DEN HAAG - De recherche heeft maandagmorgen 23 november een 19-jarige man uit Den Haag aangehouden op verdenking van oplichting via WhatsApp. De man had zich meerdere keren voorgedaan als zoon van de slachtoffers en wist hen geld over te laten maken op een bankrekeningnummer.


Het rekeningnummer had de verdachte sinds begin augustus dit jaar in gebruik nadat hij een 24-jarige Hagenaar, een bekende van hem, had gedwongen zijn bankpas en pincode te geven. Hiervan was aangifte gedaan. De verdachte heeft zich vervolgens op WhatsApp voorgedaan als zoon en heeft geld van de ouders ontvangen omdat er rekeningen moesten worden betaald. Het geld heeft hij daarna opgenomen. Op deze manier heeft hij daarna nog drie andere slachtoffers opgelicht. Het geld moest op hetzelfde rekeningnummer worden gestort, waarna de verdachte, die nog steeds in het bezit was van de bankpas, daarna snel het geld pinde. Aan de hand van de beelden van pintransacties werd de verdachte herkend door de politie. Dit resulteerde in de aanhouding maandagmorgen.

Oude bekende
De man wordt ook verdacht van diefstal van een pinpas met pincode afgelopen juni. De man was een bekende van hem na jaren tegengekomen in Den Haag en vroeg of hij haar telefoon mocht gebruiken. Later bleek dat haar pinpas niet meer in de telefoonhoes zat en dat er geld was afgeschreven van haar rekening. In haar telefoon had zij haar pincode opgeslagen waardoor hij eenvoudig het geld kon overmaken toen hij haar telefoon gebruikte.