LEIDEN - De districtsrecherche Leiden-Bollenstreek hield maandag 27 en dinsdag 28 mei vier verdachten aan voor openlijke geweldpleging. Zij worden ervan verdachte betrokken te zijn geweest bij een vechtpartij tussen twee groepen jongeren op de Oude Vest in Leiden. Een 15-jarige jongen uit Valkenburg werd daarbij mishandeld en in het water gegooid.


Eind april kreeg de politie meldingen van twee vechtpartijen tussen groepen jongeren in de Leidse Binnenstad, waarop een onderzoek startte. Het onderzoek leidde naar de identiteit van de nu aangehouden verdachten. Zij, 16-jarigen uit Leiden, Oude Wetering en Oegstgeest, werden maandag 27 en dinsdag 28 mei thuis aangehouden en zitten vast voor verhoor.

Vlak na de incidenten circuleerden filmpjes van de vechtpartijen online. Gaande het onderzoek werd duidelijk dat jongeren elkaar op social media uitdaagden en uiteindelijk daadwerkelijk met elkaar op de vuist gingen. Omdat er signalen waren dat de groepen elkaar op woensdagavond 1 mei opnieuw op wilden zoeken, stelde de burgemeester van Leiden een noodbevel in tot de volgende ochtend en werden vele jongeren gecontroleerd. Een aantal jongeren hebben een huisbezoek gehad en kreeg namens de gemeente een gebiedsverbod uitgereikt.