DEN HAAG - Drie verdachten zijn recent aangehouden in een onderzoek naar seksuele en criminele uitbuiting van kwetsbare en verslaafde personen. De rechter heeft inmiddels bepaald dat de verdachten voorlopig vast blijven zitten.

Het gaat om een man en een vrouw van 44 en 38 jaar uit Den Haag en een man van 48 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats. Volgens het Openbaar Ministerie werkten de verdachten samen en maakten ze misbruik van de kwetsbaarheid en van de afhankelijkheid van verdovende middelen van hun slachtoffers. In woningen in Den Haag, Voorburg en Hoofddorp zouden de slachtoffers door de verdachten zijn aangeboden voor seksuele diensten.

De man en vrouw uit Den Haag werden in februari aangehouden, de rechter heeft inmiddels bepaald dat zij in voorarrest blijven tot een pro-formazitting op 23 mei. De man zonder vaste woon- of verblijfplaats is afgelopen dinsdag opgepakt. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest donderdag met 14 dagen verlengd. Het onderzoek is nog in volle gang, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Signalen uitbuiting

Uitbuiting is een ernstig misdrijf, waar het Openbaar Ministerie en de politie veel aandacht voor hebben. Slachtoffers worden door hun uitbuiters niet meer gezien als mensen, maar als product of dienst. Als handel of koopwaar, waar ze iets aan kunnen verdienen. Om hun slachtoffers geven de uitbuiters vaak niets.

Vaak zijn de signalen van uitbuiting wel op te merken. Het Openbaar Ministerie roept mensen op om dan altijd melding te doen bij de politie, zodat onderzocht kan worden of inderdaad sprake is van mensenhandel.