DEN HAAG - “Soms zijn er geen woorden die je meer kunt toevoegen aan wat er al ligt. Dit is zo’n zaak”, zo begint de officier van justitie vandaag haar requisitoir. Voor de rechtbank in Den Haag staan een 43-jarige moeder en 49-jarige stiefvader terecht, die verdacht worden van het stelselmatig mishandelen van hun kinderen over een periode van 4,5 jaar. “Kinderen hebben het recht op een veilig thuis, een thuis waar je kunt lachen en niet bang hoeft te zijn”, aldus de officier van justitie.

Het is donderdag 3 augustus 2023 als de oma van een van de slachtoffers een berichtje krijgt. Het is haar 14-jarige kleindochter die stuurt: “Oma, bel de politie. Alsjeblieft. Ik wou mijn telefoon niet geven. En ze gingen me slaan en alles.” Korte tijd later arriveren agenten bij de woning van het slachtoffer in Den Haag. De agenten horen het meisje aan die geëmotioneerd vertelt dat ze door haar moeder en stiefvader is geslagen en geschopt. Ze legt uit dat zij en haar zusje al jaren slachtoffer zijn en dat het elke dag “steeds erger wordt”.

Onderzoek

Deze verklaring vormt onder meer de start van een strafrechtelijk onderzoek. De politie hoort de kinderen van het gezin, maar ook hun familie, de schoolmedewerkers, hulpverleners, de wijkagent en de buren. Uit het onderzoek komt naar voren dat de twee oudste kinderen van het gezin fysiek worden mishandeld.

Zo zegt een van de kinderen tegen de politie dat haar moeder haar knijpt, schopt en soms met haar haren over de grond trekt. Ze legt uit dat ze soms zoveel pijn heeft, dat ze niet meer kan lopen en mee kan doen met de gym op school.

Uit forensisch onderzoek blijkt dan ook dat de kinderen letsel hebben opgelopen, als gevolg van de mishandeling. Tijdens de rechtszaak worden er foto’s getoond, waarop te zien is dat de kinderen een gezwollen lip, een bloedneus en een dikke tong hebben. De moeder en stiefvader ontkennen daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Opzettelijke benadeling van de lichamelijke en geestelijke gezondheid

Volgens de officier van justitie is er bij alle vier de kinderen sprake van opzettelijke benadeling van de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zo werden de kinderen uitgescholden en denigrerend toegesproken en zei de moeder tegen een van haar kinderen: “dat zij wilde dat zij haar nooit had gemaakt en dat zij nooit op deze wereld was gekomen” en “je moet je bek houden en niet zo bijdehand doen. Wij zijn hier de baas en jij bent helemaal onderaan de ladder."

Uit getuigenverklaringen blijkt verder dat de kinderen getuigen waren van huiselijk geweld, dat ze te weinig te eten kregen en er geen fatsoenlijke bedden waren. Als een van de kinderen uiteindelijk de moed heeft om melding te doen, hoort ze thuis van haar stiefvader: "Als er nog één keer gemeld wordt, dan krijgen jullie echt problemen. En dan kan je maar beter wensen dat de politie jullie voor altijd meeneemt.”

Volgens de officier van justitie is er sprake van “een patroon van gedragingen waarbij het signaal aan het kind steeds één is van een afwijzing: dat zij er niet toe doet. Met als gevolg de benadeling van de lichamelijke en geestelijke gezondheid.”

Eis

“De dochters krijgen van alles de schuld”, aldus de officier van justitie. “Dit is de wereld op z’n kop.” Het OM eist dan ook tegen de vader een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Tegen de moeder was de eis 100 uur werkstraf en ook twee maanden cel voorwaardelijk.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.