DEN HAAG - De politie heeft op dinsdag 9 en woensdag 10 januari zeven personen aangehouden die worden verdacht van drugshandel op het Heeswijkplein in Moerwijk. Een aantal van hen blijkt ook bij een overlastgevende jeugdgroep te horen.


Na meldingen van overlast en diverse strafbare feiten sinds begin 2023, startte de recherche een onderzoek in juni naar de drugsproblematiek op het Heeswijkplein en omgeving. Dit onderzoek leidde tot de identificatie van een groep verdachten die bij criminele activiteiten betrokken zijn.

Aangehouden verdachten

Op dinsdag 9 januari werden in een woning in Rijswijk de eerste vijf mannen aangehouden, waaronder twee 19-jarigen. Van een van de aangehouden mannen werd een aanzienlijke hoeveelheid bolletjes harddrugs in beslag genomen. Ook werden verschillende soorten drugs in de woning gevonden en in beslag genomen. Een van de aangehouden personen is de bewoner.

Op woensdag 10 januari volgden de arrestaties van twee andere verdachten: een 17-jarige uit Den Haag en een 15-jarige uit Rijswijk.

Strafbare feiten

De strafbare feiten werden voornamelijk om en nabij het Heeswijkplein gepleegd. Ook werden verdachten aangehouden voor een brandstichting op het Heeswijkplein op 1 januari 2023.

De verdachten zitten nog vast voor verhoor. De recherche sluit niet uit dat er meer aanhoudingen volgen.

Preventie met Gezag in Zuidwest

Om de overlast op het plein en omliggende gebieden te verminderen werken gemeente, politie en Openbaar Ministerie samen in Den Haag Zuidwest om jongeren van de criminaliteit weg te houden. Sinds vorig jaar loopt hier het programma Preventie met Gezag, dat grenzen stelt en perspectief biedt aan deze jongeren.

Meld (drugs)overlast

Op het Heeswijkplein zorgen groepen jongeren regelmatig voor overlast en criminele activiteiten, zoals drugshandel. Dit schaadt de leefbaarheid en veiligheid. Bij de drugshandel komt ook geweld kijken, waarvan vaak bewoners de dupe zijn. Vermoedt u drugshandel of ervaart u overlast van jongeren, meld dit dan bij de politie via 0900 – 8844. Voor anonieme meldingen kunt u terecht bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.