ZOETERMEER - Opnieuw waren het omwonenden die in september 2020 een drugslab opspoorden, dit keer in Zoetermeer. Ze roken al langer een chemische lucht, die ze hoofdpijn bezorgde. Met de ontmanteling van het lab, verdwenen ook de klachten. Zeven verdachten staan nu terecht voor het produceren van crystal meth. En dat deden ze niet alleen in Zoetermeer.


Omwonenden boden de politie een schat aan informatie toen het lab in september 2020 werd opgerold. Ze wisten dat Chinese mannen en vrouwen er vaak kwamen, meestal in de nacht of 's ochtends vroeg. En er waren camerabeelden waarop hun auto's te zien waren. Op basis daarvan kon al de nodige informatie uit de politiesystemen worden gehaald. Observaties leverden de rest van het bewijs op.

De verdachten bleken actief op meerdere locaties, waar de politie ze naartoe zag rijden. Op 1 december 2020 werd door de politie in vijf panden binnengevallen: in Vlaardingen, Voorburg, Den Haag en Rotterdam. In totaal werden zeven verdachten aangehouden. Ze staan deze en volgende week voor de rechter.

400 kilo

Een 57-jarige man die in Voorburg werd opgepakt staat donderdag voor de rechter voor betrokkenheid bij drie labs. In Zoetermeer zou hij hebben meegedaan aan de productie van in elk geval de 400 kilo crystal meth die er werd aangetroffen. Zijn auto was er geregeld gezien en zijn DNA werd er aangetroffen. Op de locatie in Voorburg waar hij werd aangehouden trof de politie 17,5 kilo crystal meth aan. Daarnaast bleken het zijn vingerafdrukken en DNA te zijn die in 2018 werden aangetroffen in een lab in Berkel en Rodenrijs.

Een 52-jarige man werd thuis in Den Haag opgepakt. Zijn auto was gezien bij het lab in Zoetermeer, hij staat er zelf op camerabeelden en op zijn telefoon staan opnamen van drugslabs in werking, waaronder die in Zoetermeer. In zijn woning werden meerdere soorten drugs aangetroffen en twee semi-automatische pistolen met munitie.

Beide verdachten zouden wat het Openbaar Ministerie betref 7 jaar de gevangenis in moeten. Vrijdag en volgende week dinsdag en woensdag staan nog vijf verdachten voor de rechter.