DEN HAAG - Vijf van de zeven mannen die ervan worden verdacht te hebben gefungeerd als aanstuurder of uitvoerders van zware criminaliteit blijven langer vast. De zaken van twee verdachten zullen op dinsdag 13 september 2022 worden voortgezet. Bij de rechtbank in Zwolle diende vandaag een inleidende (pro forma) zitting. Het gaat om verdachten van Nederlandse, Dominicaanse en Poolse origine.

Poolse verdachten in Den Haag

De twee verdachten van Poolse komaf zijn een 29-jarige en 45-jarige man geboren in Hrubieszów. Zij verbleven in een woning in Den Haag die in oktober 2021 doorzocht werd. Daar verbleef toen ook de 27-jarige Poolse man die inmiddels wordt verdacht van het aansturen van de uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries. Deze verdachte staat in een andere zaak terecht; 26Hendon.

De twee Poolse mannen worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan poging tot, dan wel strafbare voorbereiding van wederrechtelijke vrijheidsberoving, moord, het met voorbedachte raad opzettelijk toedienen van (zwaar) lichamelijk letsel, opzettelijke brandstichting en het bezit van vuurwapen(s). De 29-jarige Poolse verdachte wordt daarnaast verdacht van het binnenbrengen in Nederland van een wapen dat je zou kunnen omschrijven als een scherpschuttersgeweer. Hiervoor zal hij nog gedagvaard worden.

Wapenvondst Alphen aan de Rijn

In het onderzoek dat volgde na de doorzoeking in Den Haag is op 24 maart 2022 in een berging van een woning in Alphen aan de Rijn een groot wapenarsenaal aangetroffen. Er lagen 22 handvuurwapens, 22 automatische wapens en vier anti tankwapens (bazooka’s). De huurder van het pand, een 29-jarige man geboren in Deventer, en een 45-jarige Alphenaar die nabij woonde zijn later in verband met deze stashlocatie aangehouden. Dit zijn de verdachten wiens zaak volgende week dinsdag wordt voortgezet, omdat hun advocaten niet alle processtukken verstrekt hadden gekregen.

Dominicaanse Republiek

Op 14 juni 2022 is vervolgens in Amersfoort een 22-jarige man geboren in Tiel aangehouden. Hij wordt verdacht van het medeplegen of voorbereiden van het neerschieten van een 39-jarige Nederlander op de Dominicaanse Republiek, op 4 januari 2022. Het slachtoffer raakte zwaar gewond maar overleefde. De 22-jarige man wordt daarnaast verdacht van verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie.

Zijn medeverdachte, een 21-jarige man geboren in de Dominicaanse Republiek is diezelfde dag, 14 juni 2022, in Antwerpen (België) aangehouden. Hij wordt verdacht van hetzelfde feitencomplex.

Amersfoort

In Amersfoort is tenslotte ook een 18-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht hand- en spandiensten voor de criminele organisatie te hebben uitgevoerd. Tijdens de doorzoeking werd op 14 juni 2022 in zijn woning onder meer een automatisch vuurwapen aangetroffen.