RIJSWIJK - De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man uit Wijk bij Duurstede voor poging tot zware mishandeling en mishandeling. De man krijgt een gevangenisstraf van 60 dagen waarvan 57 dagen voorwaardelijk, met aftrek van het voorarrest. Daarbij krijgt hij een taakstraf van 180 uur. De man moet ook een schadevergoeding betalen aan 2 slachtoffers.In juni 2021 ontstond na onenigheid op een strandje aan de Lek bij Rijswijk een vechtpartij tussen de man uit Duurstede en de slachtoffers. De man mishandelde 1 van de slachtoffers door meerdere malen op de kaak en het gezicht te slaan. Het andere slachtoffer kreeg van de man meerdere trappen tegen het hoofd.


Vechtpartij op strand

Met deze mishandelingen maakte de man een onaanvaardbare inbreuk op de lichamelijk integriteit van de slachtoffers. Uit de voorgelezen slachtofferverklaring blijkt ook dat één van de slachtoffers sinds de vechtpartij angstiger is geworden. Tijdens de zitting bleek dat de middag op het strand ook de man emotioneel raakte. De Duurstedenaar probeerde via zijn raadsman een mediationtraject met de slachtoffers te starten, om zodoende in een gesprek met hen zijn excuses te kunnen overbrengen. Maar hij had begrip voor hun keuze om op die wijze van afdoening niet in te gaan. De man verklaart bereid te zijn de schade van de slachtoffers te vergoeden en bood tijdens de zitting zijn excuses aan.

Blanco strafblad

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening de bovenstaande verklaringen en met het blanco strafblad van de man. Daarnaast blijkt uit het dossier dat de man voorafgaand aan het geweld meermalen probeerde om de boel te sussen. De rechtbank houdt hier in het voordeel van de man rekening mee.

Straf gelijk aan de eis

De rechtbank kan zich vinden in de eis van de officier van justitie. Aan het voorwaardelijk gedeelte van de straf zit een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank legt geen bijzondere op, omdat zij daar - mede gelet op het blanco strafblad van de man - de noodzaak niet van ziet.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man in totaal ruim 1.000 euro aan 2 slachtoffers betalen.