DEN HAAG - De rechtbank Den Haag heeft een 63-jarige man en een 62-jarige vrouw veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval naast een parkeergarage in Den Haag. Dat gebeurde op 24 oktober 2023. Daarbij kwam een fietser om het leven. De rechtbank legt de man een rijontzegging van twee jaren op en legt de verdachten taakstraffen op van respectievelijk 240 en 120 uur.

Ongeluk

Op de bewuste dag stond de auto van de man geparkeerd op het parkeerdek van een supermarkt in Den Haag en wilde niet meer starten. De man en de vrouw hebben de auto daarop naar de helling van het parkeerdek geduwd met het idee de auto door de vaart gestart te krijgen. De man wilde er vervolgens in gaan zitten, de koppeling intrappen en de auto in zijn eerste versnelling zetten. Nadat de auto is gaan rollen, is de man echter slechts gedeeltelijk in de auto gekomen. Hij heeft de auto niet kunnen besturen of afremmen en kreeg er geen controle over. De auto heeft hierna met forse snelheid twee fietsers geraakt. Eén van de fietsers is een week later aan de gevolgen van het ongeluk overleden.


Ondoordacht gehandeld

Het ongeluk gebeurde tijdens de avondspits en heeft veel impact gehad op de getuigen. Op de zitting heeft de man aangegeven dat hij heel veel spijt heeft en heeft de vrouw verteld dat zij aan de nabestaanden haar spijt en medeleven heeft betuigd.

Oordeel

De rechtbank oordeelt dat niet is komen vast te staan dat de verdachten het opzet hadden om de verkeersregels in ernstige mate te overtreden. Zij realiseerden zich niet dat het plan om de auto op die manier te laten starten zou kunnen mislukken. Er is daarom geen sprake van roekeloos gedrag. Wel hebben zij samen de auto geduwd en uitvoering gegeven aan een onmogelijk en heel gevaarlijk plan. Het is hun schuld dat het ongeval met verschrikkelijke gevolgen heeft plaatsgevonden. De rechtbank rekent het hen beiden aan dat zij zo ondoordacht hebben gehandeld. Zij zijn verantwoordelijk voor het leed dat zij de nabestaanden hebben aangedaan.

De rechtbank vindt een gevangenisstraf niet passend, ook vanwege de kwetsbare persoonlijke omstandigheden van beide verdachten. Naast de taakstraf van 240 uur krijgt de man een rijontzegging voor de duur van twee jaar opgelegd. De vrouw – die geen rijbewijs heeft – krijgt een taakstraf van 120 uur opgelegd omdat haar rol kleiner was.