DEN HAAG - Ruim 300.000 XTC-pillen. Die zouden twee Hagenaars in 2020 in zes dagen hebben geproduceerd, aldus het OM. Een derde Hagenaar zou onder meer betrokken zijn geweest bij de verkoop en het vervoer van vijfduizend pillen. Vandaag eiste de officier van justitie celstraffen tot acht jaar tegen de drie.

Het onderzoek rond de drie Hagenaars is een zogeheten Encrochat-zaak. In 2020 keken de Franse autoriteiten ruim twee maanden mee met versleutelde berichten die criminelen via de Encrochat-server met elkaar wisselden. Dat leverde een schat aan informatie op die onder meer gedeeld werd met de Nederlandse autoriteiten.

Zo ook informatie over de drie Hagenaars, twee van 37 en één van 36. Uit onder meer de chats heeft de politie gereconstrueerd dat de gebruikte pseudoniemen staan voor deze drie personen. Dat volgt onder andere uit de verjaardagen van familieleden die zij met elkaar deelden.

305.000 Pillen

Tussen 20 en 26 april 2020 was er intensief berichtenverkeer tussen de 36-jarige en 37-jarige Hagenaars over de productie van pillen. Op 26 april 2020 stuurde de 37-jarige bijvoorbeeld foto’s van heel veel zakken met pillen. De 36-jarige vroeg daarop: ‘‘Hoeveel zijnnhet er” en de 37-jarige antwoordde: “245dz Dominoo* 40dz gele doodskop En die 20dz Zilvere doodskop”. Hieruit leidt het OM af dat er in totaal 305.000 pillen van verschillende typen zijn geproduceerd.

Vuurwapens

Behalve met de productie van en de handel in drugs hield de 36-jarige Hagenaar zich ook bezig met wapenhandel, aldus het OM. Uit foto’s en berichten volgt volgens de officier van justitie dat hij in twee maanden tijd ten minste drie illegale vuurwapens heeft verkocht.

De andere 37-jarige leverde naar het zich liet aanzien hand- en spandiensten voor de 36-jarige. Zo meldde hij hem op 2 april 2020 dat hij ‘5.000 domino en 5 kilo m’ heeft gegeven aan een Chinees. Volgens het OM duidt ‘domino’ op een soort pillen en ‘m’ op MDMA.

Stashruimte

Ook had hij een garagebox gehuurd waarin grondstoffen voor de drugsproductie werden opgeslagen. Dat bleek op 30 september 2020 toen de politie de garagebox doorzocht. Vóór de garagebox stond de auto van de 37-jarige met in een verborgen ruimte ruim 13.000 euro aan contanten.

In haar requisitoir benadrukte de officier dat verdachten zich totaal niet hadden bekommerd om de schadelijke werking van de verdovende middelen die ze maakten en verkochten. “Nadat Encrochat uit de lucht ging, stapte de 37-jarige over op een andere PGP-telefoon om door te kunnen met zijn handel in drugs. “

Zij eiste tegen de 36-jarige acht jaar cel, tegen de ene 37-jarige vijf jaar cel en tegen de ander drie jaar cel. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.