DEN HAAG - Ging het om een oude vete waarbij het latere slachtoffer de 68-jarige Hagenaar uitdaagde? Daar lijkt het wel op, aldus het OM. Dat zou ook verklaren waarom de Hagenaar zo boos werd dat hij instak op slachtoffer. De officier van justitie eiste vijf jaar cel tegen de 68-jarige man wegens poging doodslag.

Het was heerlijk weer, die zondagavond 31 mei 2020. Een groepje mannen zat buiten op het Haagse Heeswijkplein domino te spelen. Totdat het latere slachtoffer langskwam en stennis begon te maken. Hij riep dat hij iedereen zou schieten en niemand hem iets kon maken. Daar voegde hij aan toe dat zelfs justitie bang voor hem was en justitie hem nu moest gaan betalen.

Het was een verwijzing naar een oudere strafzaak waarin het latere slachtoffer zelf verdachte was geweest. Destijds werd hij wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De zaak draaide om de ex-vrouw van de 68-jarige Hagenaar die door geweld om het leven was gekomen.

Opscheppen
Toen de 68-jarige Hagenaar de ander hierover hoorde opscheppen, ging hij volgens getuigen weg om escalatie te voorkomen. Toch kwam hij later terug, net als het slachtoffer. Later die avond zou hij de man onverhoeds van achteren hebben vastgegrepen en gestoken. Zwaargewond werd die in het ziekenhuis opgenomen. Hij verklaarde dat de 68-jarige Hagenaar hem had gestoken.

Die zegt zich niets te kunnen herinneren. Maar zijn mobieltje plaatst hem wel in de buurt van de steekpartij. En getuigen verklaren dat de twee eerder die avond ruzie hadden en zij die avond hadden gevochten. Ook stelt de verdachte dat hij vaak een mes bij zich heeft.

'Niets rechtvaardigt eigenrichting'
De officier van justitie hield in haar strafeis rekening met de achtergrond van de ruzie. Maar, zo zei ze, ‘dit rechtvaardigt natuurlijk nooit een dergelijke vorm van eigenrichting’. Zij vond poging doodslag bewezen en eiste vijf jaar cel tegen de 68-jarige Hagenaar. De uitspraak is over twee weken.