DEN HAAG - Activisten waren op 13 oktober 2021 voornemens de A12 bij Den Haag te blokkeren. De politie wist dat te voorkomen door hun voertuigen vroegtijdig van de weg te halen en de inzittenden aan te houden. De vier bestuurders stonden vandaag als eersten voor de rechter.

De blokkade moest onderdeel uitmaken van een actieweek met meerdere demonstraties. "Van 11 tot 15 oktober blokkeren we dagen achter elkaar het politieke centrum van Nederland in Den Haag", luidde de aankondiging.

Op 13 oktober zouden vier voertuigen verzamelen bij winkelcentrum Leidschenveen om van daaruit samen de A12 op te rijden en daar te stoppen. Maar de politie kreeg lucht van het plan en de stoet kon al worden tegengehouden voordat ze de snelweg bereikten.

Gevaar

Het ging om twee busjes en twee auto's. In de achterbak van een van de auto's lag een gedetailleerd draaiboek over hoe de actie uitgevoerd moest worden. Er waren vlaggen en spandoeken mee. De 21 inzittenden van de voertuigen werden aangehouden. Als eerste staan nu de vier bestuurders voor de rechter.

"Zij zijn niet gedagvaard vanwege hun mening of boodschap," benadrukte de officier van justitie, "maar voor het plegen van strafbare feiten. Het blokkeren van een snelweg levert groot gevaar op voor andere weggebruikers, heeft de rechtbank ook in andere zaken al bepaald."

Strafeis

De vier verdachten (62 jaar uit Leusden, 60 jaar uit Heemstede en twee Amsterdammers van 46 en 44 jaar) hoorden vandaag een taakstraf van 45 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken tegen zich eisen.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. Na de uitspraak zal het Openbaar Ministerie beslissen over de vervolging van de andere 17 verdachten.