ZOETERMEER/EDE - De rechtbank veroordeelt een 57-jarige man uit Zoetermeer voor gevaarzettend rijgedrag in Ede. De man veroorzaakte een verkeersongeluk waarbij een slachtoffer zwaar gewond raakte. Hij krijgt een voorwaardelijke geldboete van 1.000 euro met een proeftijd van 1 jaar.


Op 21 juni 2021 vond in de gemeente Ede op het kruispunt van de wegen De Arnhemseweg, de Raadhuisstraat en de Klinkenbergerweg een ongeval plaats. Bij het verkeersongeval waren de 57-jarige bestuurder van een vrachtwagen en een vrouw met een fiets betrokken. De vrouw verloor als gevolg van het ongeval onder meer haar rechterbeen.

Op de rechterbaan stond een hoogwerker en de vrachtwagen stond links voorgesorteerd. De vrachtwagen trok op en sloeg vervolgens rechtsaf om de Klinkenbergerweg op te gaan, waarna de aanrijding met de fietser plaatsvond.

Geen aanmerkelijke schuld

De rechtbank oordeelt net als de officier van justitie en de advocaat dat het handelen van de man geen aanmerkelijke schuld in de zin van artikel 6 van de wegenverkeerswet 1994 (hierna: 6 WVW 1994) oplevert en spreekt de man daarvan vrij. De chauffeur verklaarde dat hij goed om zich heen had gekeken en dat hij slachtoffer niet had gezien. De rechtbank ziet geen reden om daaraan te twijfelen. Het enkele verwijt dat aan de chauffeur kan worden gemaakt is dat hij links voorgesorteerd stond en vervolgens daarentegen rechtsaf is geslagen. Voor schuld in de zin van artikel 6 WVW 1994 is echter meer nodig dan deze enkele verkeersfout, die overigens moeilijk te vermijden was doordat op de voorsorteerstrook voor rechtsaf de hoogwerker stond. Bovendien is het allerminst zeker of deze verkeersfout wel heeft bijgedragen aan het ontstaan van de aanrijding. Niet uitgesloten is dat hetzelfde was gebeurd als de chauffeur wel op de juiste strook had kunnen voorsorteren. Er moet op zijn minst sprake zijn van een aanmerkelijke mate van verwijtbare onvoorzichtigheid. Daarvan is volgens de rechtbank geen sprake, hoe ernstig de gevolgen hiervan ook zijn.

Gevaarzettend rijgedrag

De rechtbank oordeelt dat de man zich wel schuldig heeft gemaakt aan gevaarzettend rijgedrag in de zin van artikel 5 Wegenverkeerswet 1994 door op de verkeerde voorsorteerstrook te gaan staan. De man veroorzaakte daarmee hinder en gevaar, die uiteindelijk resulteerde in de aanrijding. Tijdens de zitting bleek dat ook de chauffeur zwaar gebukt gaat onder het feit dat hij een ongeval heeft veroorzaakt.

Strafbepaling

De rechtbank kijkt bij het opleggen van de straf naar de straffen die normaal gesproken voor dit soort feiten worden opgelegd. Ook houdt ze er rekening mee dat de man - die al vele jaren beroepschauffeur is - niet eerder voor een verkeersovertreding is veroordeeld. De rechtbank veroordeelt de man tot betaling van een voorwaardelijke geldboete van 1.000 euro.