ZUID-HOLLAND - Dieven gaan steeds vaker op zoek naar dure spullen in Zuid-Hollandse schuren, bijgebouwen en garages: het aantal inbraken neemt toe. In 2023 ging het ruim 2.456 keer mis in de provincie, een stijging van 11,6% vergeleken met 2022. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Politie en het CBS. Vooral in Albrandswaard sloegen inbrekers vaker hun slag. In deze gemeente nam het aantal schuurinbraken zelfs toe met 280%.

Mede door de sterke stijging is Zuid-Holland de provincie met de meeste schuurinbraken in 2023. De provincie is zelfs goed voor bijna een kwart van alle incidenten in heel Nederland.

“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon open stond, geldt de dekking niet”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Grootste stijging in Den Haag, Rotterdam en Leiden

Vooral in Den Haag sloegen inbrekers vaker hun slag. Deze gemeente kende de grootste stijging van Zuid-Holland: 56 meer inbraken dan in 2022. Naast Den Haag, waren ook schuren in Rotterdam (+40) en Leiden (+37) in 2023 vaker het doelwit van een inbraak.

Niet overal was het overigens kommer en kwel: in Krimpenerwaard was namelijk sprake van een sterke daling (-50%). Ook in Hoeksche Waard en andere gemeenten was een afname van het aantal schuurinbraken ten opzichte van 2022.

Hier meeste kans op een schuurinbraak

In absolute aantallen vonden in 2023 de meeste schuurinbraken plaats in Rotterdam, maar ten opzichte van het aantal woningen zijn andere lokale trends zichtbaar. Koploper is Noordwijk en Vlaardingen: hier vinden per 1.000 woningen 2,7 inbraken plaats. De top 5 gemeenten in Zuid-Holland met de grootste kans op een schuurinbraak is als volgt:

  1. Noordwijk: 2,7 schuurinbraken per 1.000 woningen

  2. Vlaardingen: 2,7 schuurinbraken per 1.000 woningen

  3. Schiedam: 2,1 schuurinbraken per 1.000 woningen

  4. Dordrecht: 2,1 schuurinbraken per 1.000 woningen

  5. Katwijk: 2 schuurinbraken per 1.000 woningen

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Hier lees je alle informatie over het onderzoek:

https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/stijging-schuurinbraken-2023