DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 34-jarige man uit Leiden veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Hij krijgt deze straf voor het meermalen verkrachten van en het plegen van ontucht met voornamelijk minderjarige meisjes die hij als waterpolospeelsters in opleiding had. In totaal gaat het om vier slachtoffers en de man moet hen schadevergoeding betalen; ook voor het geestelijk leed dat hij hen heeft aangedaan. In de zaken van twee andere aangeefsters wordt de verdachte vrijgesproken.


Invloed als coach en trainer
De man was op hoog niveau werkzaam als waterpolocoach en -trainer. Zo kwam hij in contact met talentvolle jonge speelsters. Hij werd door de meisjes gezien als iemand van wie zij veel konden leren. Ook zou hij een doorslaggevende invloed kunnen hebben op hun verdere carrière. De man bepaalde wie wel en wie niet in aanmerking kwam voor het spelen van wedstrijden op hoog niveau.

Misbruik van invloed
De man was zich er van bewust dat hij grote invloed op de jonge speelsters had. Ook het grote leeftijdsverschil tussen de verdachte en zijn slachtoffers droeg daaraan bij. Hij heeft hier misbruik van gemaakt. Hij heeft zijn invloed gebruikt voor de bevrediging van zijn eigen seksuele lusten en de slachtoffers bewogen tot seksuele handelingen.

Verdachte ontkent
In de twee gevallen waarin verkrachting is bewezen heeft de verdachte geen fysiek geweld gebruikt. Maar zijn invloed op de slachtoffers was zo groot dat zij zich gedwongen voelden seks met de man te hebben. Verdachte dacht daarbij alleen aan zichzelf, en niet aan de schade die hij aanrichtte aan de verdere carrière van zijn slachtoffers, laat staan aan hun psychische schade. Hij heeft zo goed als alles ontkend en geen enkel inzicht getoond in het verwerpelijke van zijn handelen.