NOOTDORP - De wildcamera in de achtertuin van een dierenliefhebber in Nootdorp legde in november 2020 geen fazanten maar heel andere vogels vast. Vreemde vogels, die er niet thuishoorden. Drie nachten op rij stonden drie mannen in zijn tuin, te discussiëren hoe ze bij hem konden inbreken. Uit het onderzoek dat volgde kwamen vier verdachten naar voren, alle vier geen onbekenden van justitie. Ze maakten deel uit van een landelijk bekende inbrekersbende.


Het was eind november 2020. De bewoner van een grote vrijstaande woning in Nootdorp wilde wel eens weten of hij nog fazanten in zijn achtertuin had gehad en besloot de wildcamera die aan zijn woning hing eens uit te lezen. Wat hij zag, daarvan schrok hij zo dat hij meteen aangifte deed bij de politie. De afgelopen drie nachten hadden er steeds mannen in zijn tuin gestaan, en in die van de buren. Ze stonden er steeds wel een uur, met gezichtsbedekking en met breekijzers en stokken in de handen. Op de audio was te horen hoe ze bespraken wie er langs welke weg de woning in kon gaan.

"Een duidelijke voorverkenning," noemde de officier van justitie het op zitting. "En niet voor de padvinders. Nee, om in te breken in woningen." Dat kon uiteindelijk voorkomen worden. Maar uit het onderzoek dat volgde bleek dat de verdachten volop bezig bleven. Poging tot een inbraak bij een bedrijf in Rijsenhout, pogingen tot auto-inbraken, waarvan het één keer ook lukte, en bij hen thuis werden talloze inbrekerswerktuigen gevonden. Inbreken was hun business, en ze waren duidelijk niet van plan te stoppen. Terwijl ze toch al eerder flink op de vingers waren getikt door een rechter.

Quote 500

De vier verdachten kregen in 2021 namelijk al landelijk naamsbekendheid als leden van de zogenoemde "Quote 500-bende", die inbraken pleegde in grote villa's. En nu, tien jaar later, waren ze nog steeds bezig om met laddertjes over hekken heen te klimmen. "Ze zeggen dat het oneerlijk is om ze de Quote-500 voor de voeten te werpen," zei de officier van justitie, "en dat is ook heel oneerlijk. Als er hier nu vier brave burgers voor u zouden zitten. Maar de verdachte die hier tegenover u zitten, mevrouw de rechter, hebben niets geleerd."

Het inbreken is hun beroep, stelde de officier van justitie. Het is hun bron van inkomsten. Alleen een lange onvoorwaardelijke straf zou ze daar vanaf houden. Dus eiste ze 24 maanden gevangenisstraf tegen een 39-jarige man uit Nootdorp, die bij alle feiten betrokken was. Zijn broer van 43 zou 9 maanden de cel in moeten voor zijn bijdrage aan de poging bedrijfsinbraak en het voorhanden hebben van grote hoeveelheden inbrekerswerktuigen, bestemd om woninginbraken mee te plegen. Een 30-jarige Hagenaar die volgens het Openbaar Ministerie bij de voorverkenningen in Nootdorp was, meehielp bij de poging bedrijfsinbraak en grote hoeveelheden inbrekerswerktuigen voor woninginbraken in bezit had, hoorde 18 maanden eisen. En een 41 jarige Hagenaar die erbij was bij de (pogingen tot) auto-inbraken zou 6 maanden de cel in moeten.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.