DEN HAAG - Hij draaide mee op het hoogste niveau van de internationale drugshandel, en schuwde ook niet het geweld dat daarbij kennelijk hoorde. Een 41-jarige Hagenaar stond maandag terecht voor onder meer een gewelddadige ontvoering. Bijna 24 uur lag een koerier vastgebonden en met tape om zijn hoofd in een huis in Hamburg.


Eind maart 2020 zou een flinke partij cocaïne binnenkomen via de haven van Hamburg. Verdachte had contact met de eigenaar van de drugs, een man die op de internationale opsporingslijst staat. Hij regelde voor hem dat de drugs uitgehaald zouden worden, maar dat ging mis.

"Ze chanteren mij," berichtte verdachte aan zijn opdrachtgever. Zijn uithalers hadden plots niet 20 procent van de lading voor zichzelf gepakt, zoals afgesproken, maar 30 procent. Maar verdachte zou regelen dat alles goed kwam, verzekerde hij zijn opdrachtgever. "Hoe dan ook, jij gaat je spullen krijgen tot het laatste blok."

Tape

Hoe verdachte dat wilde regelen blijkt ook al snel uit chats die hij verstuurde aan anderen. Hij zou er met een groepje voor zorgen dat iemand werd gegijzeld, zodat ze wel met de drugs over de brug zouden komen. Er moesten wapens geregeld worden, auto's en een plek in Hamburg om af te spreken met de uithalers. Verdachte stuurde op afstand de uitvoerders aan via de chat.

Op 31 maart in de avond wordt uit onderlinge chats duidelijk dat ze een van hen te pakken hebben, een koerier die alvast 8 kilo van de achtergehouden cocaïne kwam brengen. Er wordt een foto gestuurd van de man op de grond, met zijn handen op de rug gebonden en tape over zijn mond en ogen. "Ze mishandelen hem zwaar bro", chat iemand uit de groep. "Laat ze hem de tering slaan", stuurt een ander.

Nieuw plan

Toen er na een dag nog geen beweging was werd duidelijk: de koerier betekende helemaal niets voor zijn opdrachtgevers. Daarop besliste verdachte dat ze hem maar moesten laten gaan. Maar het was nog niet genoeg, er werden meteen plannen gesmeed om dan maar een iemand anders te grijpen die de schuld kreeg van het wegnemen van de extra kilo's. Of het ooit tot een uitvoering is gekomen, is niet duidelijk, maar wel dat er wapens, auto's en locaties waren geregeld.

Verder blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit de chats dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan de invoer van cocaïne in Nederland. Een deel van de partij uit Hamburg liet hij alvast naar Nederland komen. En ook de voorbereiding van andere transporten wordt duidelijk uit de chats.

Strafeis

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de verdachte een straf van 12 jaar cel. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Een van de uithalers van de cocaïne in Hamburg is in Duitsland al vervolgd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar (voor meer feiten dan alleen het uithalen). De opdrachtgever van het transport is nog altijd voortvluchtig en staat op de Nationale Opsporingslijst.