DEN HAAG - De politie heeft in het onderzoek naar de ernstige rellen op 17 februari aan de Fruitweg in Den Haag deze week opnieuw aanhoudingen verricht. Het gaat om zes personen. In totaal zijn nu 26 personen aangehouden voor de rellen.

Op maandag 17 juni werd een 22-jarige man uit Assen aangehouden voor zijn aandeel aan de ongeregeldheden vier maanden eerder in Den Haag. Dinsdag 18 juni volgden een 24-jarige man uit Roermond, een 22-jarige man uit Delft en een 26-jarige man uit Deurne. Op woensdag 19 juni werden nog eens twee personen aangehouden. Het gaat om een 23-jarige vrouw uit Ede en een 23-jarige man uit Utrecht.

De zes personen worden verdacht van openlijke geweldpleging. Een aantal van hen wordt daarnaast ook verdacht van brandstichting en eentje van bedreiging van een journalist. Op 4 en 5 juni werden ook al vier mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Strafzaken

Eerder dit jaar werden al zestien verdachten aangehouden. Vijftien van hen zijn voor de rechter geweest of hun zitting staat gepland, in één zaak neemt het Openbaar Ministerie later een beslissing. Op 31 mei eiste het Openbaar Ministerie tegen tien verdachten straffen tussen de 6 en 12 maanden cel. Op 19 juli doet de rechtbank in hun zaken uitspraak. (link: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2024/05/31/om-eist-gevangenisstraffen-tegen-relschoppers-den-haag)

Identificatie

Rond het zalencentrum Opera aan de Fruitweg in Den Haag braken op zaterdagavond 17 februari ernstige rellen uit nadat een groep Eritreeërs de confrontatie zocht met een andere groep. Dat is ze uiteindelijk niet gelukt. De relschoppers gingen vervolgens een harde confrontatie aan met de politie, andere hulpverleners en journalisten. Het liep volledig uit de hand. De relschoppers waren buiten zinnen en vernielden zo'n beetje alles wat hen voor de voeten kwam. Auto's, ramen maar vooral de politie en de brandweer moesten eraan geloven. Behalve de materiële schade raakten veel agenten gewond.

Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) doet uitgebreid onderzoek naar deze rellen. Het onderzoek is nog steeds in volle gang en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. In de opsporingsprogramma’s Team West en Opsporing Verzocht en via sociale media is aandacht gevraagd voor deze zaak. Via deze weg zijn er inmiddels meerdere verdachten herkend, maar het onderzoeksteam vraagt nog steeds uw hulp bij de opsporing van een aantal personen die aangemerkt staan als verdachte van de ongeregeldheden op de Fruitweg. Kijk hier voor foto’s van de nog gezochte verdachten.

Heeft u informatie over deze verdachten of heeft u informatie over deze zaak? De recherche komt graag met u in contact via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Voor een vertrouwelijk gesprek kunt u contact opnemen met het Team Criminele Inlichtingen (TCI) 088-9647543.