ZOETERMEER - Eind 2019 werd er verschillende keren geschoten op Club Cobra in Zoetermeer. Vermoedelijk met het doel de club gesloten te krijgen wat uiteindelijk ook gebeurde. Twee Rotterdammers van 20 en 21 jaar zouden voor het schieten verantwoordelijk zijn, aldus het OM.


Vrijdag 18 oktober 2019 om kwart voor tien ’s avonds werd er via 112 een anonieme melding gedaan dat er schoten gehoord waren bij Club Cobra. Om half een ’s nachts was er weer zo’n melding. En de volgende ochtend om ongeveer acht uur ’s ochtends meldden twee beveiligers van Club Cobra dat er werd geschoten vanuit een auto. Ook al werden er geen hulzen of kogels gevonden, camerabeelden van de gevel lieten inderdaad stofwolkjes zien die duiden op de inslag van kogels.

Donderdagmiddag 7 november was het weer raak. Daarbij werd per abuis ook een geparkeerde auto geraakt. Toen de nietsvermoedende eigenaresse arriveerde, zag zij tot haar stomme verbazing een kogelgat in de voorruit en een kogel op de passagiersstoel. Naast de wagen en op het trottoir werden hulzen aangetroffen van een semi-automatisch vuurwapen.

Rode scooter
Op camerabeelden was te zien hoe een jongen op een rode scooter aankwam. Ook reed meermalen een zwarte Kia door het beeld. De automobiliste had de rode scooter gezien op de plek waar later de hulzen werden gevonden. Twee dagen na het schieten werd de rode scooter aangetroffen onder een zeil in Zoetermeer.

De mannen die hem daar geplaatst hadden, waren volgens een getuige vertrokken in een zwarte Kia. De twee Rotterdammers werden op 13 november 2019 aangehouden in een zwarte Kia. In de auto lag een vuurwapen en een scooterhelm die overeen kwam met de beelden.

Zwijgrecht
De 20-jarige beroept zich op zijn zwijgrecht, de 21-jarige ontkent. Maar volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de 21-jarige betrokken was bij het schieten op 18 en 19 oktober en op 7 november en de 20-jarige bij het schieten op 7 november.

Zo is de telefoon waarmee op 18 oktober de 112-melding is gedaan, te linken aan de 21-jarige Rotterdammer. Verder blijkt uit hun telefoongegevens dat beiden in de dagen daarvoor op die plek waren, mogelijk voor een voorverkenning. Een verklaring voor deze bezoekjes geven ze niet.

Zwarte Kia
Uit zijn telefoon blijkt ook dat de 21-jarige Rotterdammer op 3 november bezig was om een scooter aan te schaffen, eentje met Zwitserse registratie, net als de aangetroffen scooter. De automatische kentekenregistratie boven de snelweg laat verder zien hoe de zwarte Kia zich op 7 november vóór het schieten verplaatst van Rotterdam naar Zoetermeer. Dit volgt ook uit de telefoongegevens van de verdachten.

De officier van justitie toonde zich op zitting geschokt door de brutaliteit van deze daden. “Het gebeurde soms op klaarlichte dag. Er is veel risico genomen, maar gelukkig is er niemand per ongeluk geraakt. De beschietingen zorgden wel voor veel onrust onder de inwoners van Zoetermeer.”

Tegen de 21-jarige Rotterdammer eiste zij 32 maanden cel, tegen de 20-jarige 16 maanden. De uitspraak is over twee weken.