LEIDEN - Onlangs verscheen, bij Uitgeverij Doornwater, ‘Dodenbrief’, een spannende detective over misdaden, gepleegd omstreeks 1100 vóór de jaartelling in Thebe. Auteur van dit intrigerende boek is prof. dr. Klaas Smelik, oudheidkundige.


Bijzonder detail is dat de brief, die een centrale rol speelt in dit boek, werkelijk bestaat en te bezichtigen is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dat bracht uitgever en auteur op het idee om de lancering van ‘Dodenbrief’ te laten plaatsvinden, daar waar die brief ook werkelijk fysiek aanwezig is. Die wens werd werkelijkheid en op 29 november a.s. is het zover. ‘Dodenbrief’ zal dan van 14.00 tot 16.00 uur gepresenteerd worden. Het Rijksmuseum van Oudheden bevindt zich aan de Rapenburg 28 in Leiden en u bent van harte welkom om bij deze gebeurtenis aanwezig te zijn. We verzoeken u dan wel een aanmelding te verzenden aan vandewaterhanneke@gmail.com.

Vanzelfsprekend zal Klaas Smelik het een en ander vertellen over de achtergrond en het ontstaan van ‘Dodenbrief’, hetgeen ongetwijfeld een boeiend verhaal zal zijn aangezien ‘Dodenbrief’ een uitstapje is van het geijkte pad van deze auteur die al ruim 50 boeken op zijn naam heeft staan. Zijn gehele oeuvre bestaat namelijk uit wetenschappelijke boeken, veelal over het Jodendom. Uiteraard is er gelegenheid hem vragen te stellen en een gesigneerd exemplaar aan te schaffen. Het eerste exemplaar zal de auteur uitreiken aan de man van wiens hand de fraaie en passende coverfoto afkomstig is.

In ’Dodenbrief’ neemt de auteur zijn lezers bijna onmerkbaar mee in de gebruiken, functies en menselijke verhoudingen in het oude Egypte. Nee, er zijn geen vingerafdrukken beschikbaar en geen DNA, maar toch wordt door een schrijver de oplossing gevonden. ‘Dodenbrief’ is een intrigerende detective voor lezers die van spanning houden en daarnaast nieuwsgierig zijn naar een lang vervlogen tijd.

Over de auteur:

Klaas A.D. Smelik is een zeer veelzijdige wetenschapper en schrijver. Hij heeft inmiddels meer dan vijftig (populair) wetenschappelijke boeken en zes kinderboeken op zijn naam staan. Als gelauwerd hoogleraar aan de universiteiten van Amsterdam, Utrecht, Brussel, Leuven en Gent en is deskundige op het gebied van het Oude Testament, Hebreeuws en Jodendom.

Boekinformatie:

‘Dodenbrief’ wordt uitgegeven door Uitgeverij Doornwater als 180 pagina’s tellende paperback. Het ISBN luidt 978-90-832770-1-1. De prijs bedraagt € 20,95.