HOEKSCHE WAARD - Enkele maanden geleden verscheen ‘Enclave’, het debuut van Peter Hamersma. Een politieke thriller die menigeen verraste. Niet alleen door het actuele thema, maar ook door het hoge niveau van dit debuut.


De man die zo sterk debuteert op zijn 65ste is Peter Hamersma. Peter werkte ruim veertig jaar in de (internationale) verzekeringswereld op finance afdelingen. In 2019 nam hij ontslag en ging als ZZP’er verder.

Ik mocht dit nieuw schrijftalent enkele vragen stellen.

Peter, op jouw website, www.enclave.nl, staat een mysterieus bericht over een visitekaartje en een code. Vertel daar eens wat meer over?
Een brede glimlach verschijnt op Peters’ gezicht bij mijn eerste vraag wanneer hij antwoordt: “Toen ik tijdens het schrijven namen van personen, plaatsen en bedrijven moest verzinnen, gebruikte ik de actualiteit en “vertaalde” de namen. Ik heb daar stiekem veel plezier aan beleeft en moest er telkens om lachen als ik weer een naam had verzonnen. Later toen alles wat meer vorm begon te krijgen vond ik dat ik het ontstaan van de namen met mijn lezers moest delen. De codes op de visitekaartjes leiden naar een verborgen pagina op mijn website Enclave.nl. Daar verklaar ik dan een flink aantal namen. Eigenlijk moet ik er nog steeds wel om glimlachen.”

Je debuteert op je 65e. Heb je nooit eerder de drang gevoeld om de pen op te nemen?
“Ja dat wel, maar daar moet je tijd voor hebben en die was er niet echt. Ik was vroeger meer bezig met studie, werk en mijn gezin uiteraard.”

Zit er iets van jou in het hoofdpersonage Lado?
“De naam Lado heb ik geleend van een goede (Sloveense) vriend. Hij is natuurkundige en lijkt qua karakter niet op de Lado in mijn boek. Ik denk dat Lado opgebouwd is uit allerlei mensen uit mijn omgeving en onbewust zullen er ook wel stukjes in zitten van mijzelf.”

Was er een specifieke gebeurtenis aanleiding voor het schrijven van ‘Enclave’ of kwam het verhaal stukje bij beetje?
“Een deel van de kern van het verhaal is geinspireerd op een gebeurtenis van jaren geleden. We reden ‘s nachts van vakantie terug uit Frankrijk. Het regende en de verlichting in dat gebied in Belgie/Noord Frankrijk is zeer slecht. Ik vroeg mij toen af wie daar leefden en of ze gelukkig waren. Ik stelde me voor wat er zou gebeuren als er iemand met een flinke zak geld kwam en hen uit zou kopen. Echt gaan schrijven aan het verhaal ben ik in 2019, nadat ik als ZZP’er ging werken en dus meer tijd kreeg. Zeker in het begin was het lastig om productief te zijn. Nadat ik ongeveer op de helft was, ging dat beter.”

Politiek is een belangrijk thema in jouw boek. Ben je zelf politiek actief?
“Nee, ik ben niet politiek actief. Ik volg het uiteraard wel. Het zijn zorgelijke, dynamische tijden, om het zacht uit te drukken. Zowel Geopolitiek als bijvoorbeeld met betrekking tot het klimaat en de zorg. Het zijn enorme uitdagingen.”

Wil je iets vertellen over jouw thuissituatie?
“Ik ben al 44 jaar getrouwd met Antoinette. We zijn inmiddels allebei gestopt met werken en hopen weer wat te kunnen gaan reizen. Ik doe nog wel wat freelancewerk, maar dat is beperkt. We hebben twee kinderen die allebei het huis uit zijn. Marco (Front-End Developer), is getrouwd met Anna, Graphic Designer en zij heeft de cover gemaakt voor mijn boek. Ze wonen nu tijdelijk in Duitsland en oriënteren ze zich waar ze eigenlijk willen settellen. Daarvoor woonden ze in de UK. Onze dochter Carolien is HR consultant bij een middelgroot bedrijf en woont samen met Jeroen een IT consultant.”

Waar en wanneer schrijf je het liefst?
“Elk uur van de dag kan ik wel schrijven. In het begin zat ik vaak op de bank, met mijn voeten op een poef en mijn laptop op schoot, maar gaandeweg kreeg ik last van mijn armen door het vele typen (het uiteindelijke boek telt 120.000 woorden). Kennelijk heb ik mijn spieren in mijn onderarmen teveel belast in die periode. Later ben ik aan mijn bureau gaan zitten, toen ging het beter.”

In welke setting kreeg je de meeste/beste ideeën voor je boek?
“Vaak ’s nachts, als ik niet kon slapen. Dan kreeg ik allerlei ideeën voor de ontwikkelingen in mijn boek. De meesten kon ik me dan ’s morgens nog wel herinneren en verwerkte die de volgende dag, maar één of twee “schitterende” ideeën, kon ik mij niet meer voor de geest halen. Die zijn verloren gegaan ”

Is er een volgend boek in wording?
“Tja, dat is lastig. Ik heb wel ideeën over hoe er een vervolg op het verhaal kan komen. Ik weet het nog niet. Hoewel het idee aanlokkelijk is zijn er financiële obstakels. We gaan het zien.” Het zijn zorgelijke, dynamische tijden, om het zacht uit te drukken. Zowel Geopolitiek als bijvoorbeeld met betrekking tot het klimaat en de zorg. Ik heb wel ideeën over hoe er een vervolg op het verhaal kan komen."

Ik ben door mijn vragen heen. Vragen die Peter heerlijk open heeft beantwoord en daar dank ik hem heel hartelijk voor!

Boek bestellen
Benieuwd geworden naar ‘Enclave’? Deze 276 pagina’s tellende paperback kent ISBN 9789464374285 en is te bestellen via alle reguliere kanalen, de boekhandel en via https://enclave.nl/.