DEN HAAG - - Aankomende zaterdag 25 november, tijdens Orange The World (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen), lanceert wethouder Mariëlle Vavier samen met de nabestaanden van slachtoffers van femicide de expositie FEMICIDE in het Theater aan het Spui. De buitenexpositie zal vanaf 25 november tot 15 december te bezichtigen zijn op het Anna van Buerenplein.


Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar (ex-)partner en bijna altijd omdat ze besluit uit de relatie te stappen. 6 op de 10 slachtoffers van femicide is omgebracht door hun (ex-)partner. Vrouwen worden onevenredig vaker gedood door hun (ex-)partner of een familielid dan mannen. De expositie FEMICIDE alarmeert, informeert en geeft een gezicht aan slachtoffers van dodelijk (ex-)partnergeweld tegen vrouwen en een stem aan hun nabestaanden. “We kunnen haar niet meer redden, we kunnen wel ons verhaal vertellen en andere vrouwen waarschuwen voor femicide”, aldus de nabestaanden.

Uit onderzoek naar femicide blijkt dat er duidelijke fasen en specifieke signalen (rode vlaggen) zijn die de kans op escalatie van geweld of zelf een dodelijke/fatale afloop aanzienlijk vergroten. Deze signalen en rode vlaggen vallen onder een specifieke vorm van (ex-)partnergeweld, namelijk intieme terreur. Voorbeelden van intieme terreur zijn; dwingende controle, stalking, psychologische manipulatie en fysiek en seksueel geweld. Wanneer men deze fasen en signalen (her)kent, kan femicide voorkomen worden.

Daarom bundelen stichting Open mind, gemeente Den Haag en de nabestaanden van slachtoffers van femicide hun krachten, om deze rode vlaggen/signalen onder de aandacht te brengen, het brede publiek te informeren en tips vanuit de nabestaanden mee te geven aan slachtoffers, omstanders, professionals en de samenleving. We hopen hiermee vrouwen in gewelddadige relaties te waarschuwen, hen te motiveren om met de juiste hulp hieruit te stappen en het aantal slachtoffers van femicide terug te dringen.

De reizende expositie FEMICIDE brengt de verhalen van twaalf slachtoffers die door hun (ex-)partner zijn omgebracht, verteld door de nabestaanden. De foto’s en openhartige verhalen maken de afschuwelijkheden van deze moorden voelbaar en tonen de levenslange impact hiervan op de nabestaanden. De expositie wordt op 25 november gelanceerd in het Theater aan de Spui, Den Haag. En is vanaf 25 november tot 15 december te bezichtigen op het Anna van Buerenplein naast het Station Den Haag Centraal, daarna zal de expositie verder reizen. Houd het project in de gaten via: www.stichtingopenmind.nl/femicide.