DEN HAAG -Het kabinet zal maandagavond een harde lockdown aankondigen die zeker tot en met 19 januari gaat duren. Scholen zullen dicht gaan en overstappen op online onderwijs, niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten en ook bioscopen en theaters weer gaan dicht. Ook contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten moeten de deuren tijdelijk sluiten. Supermarkten zullen wel open blijven, aldus Haagse bronnen die dit bevestigen aan de NOS.


De maatregelen worden maandagavond om 19.00 uur aangekondigd door premier Mark Rutte in een extra belegde toespraak. De nieuwe coronamaatregelen gaan gelijk om middernacht in om grote drukte bij winkels te voorkomen.Het kabinet vraagt mensen zoveel mogelijk thuis te blijven en roept ook op geen bezoek te ontvangen. De invoering van de avondklok is besproken, maar wordt naar verwachting niet ingevoerd al bestaat de mogelijkheid dat die wel op oudejaarsavond van kracht is.

Het kabinet voelt zich genoodzaakt harder in te grijpen nadat de besmettingscijfers in de afgelopen dagen hard zijn opgelopen. Na de persconferentie van afgelopen dinsdag dacht premier Rutte nog een beroep te kunnen doen op de bevolking om zich strikter aan de regels te houden, maar het kabinet zal nu alsnog hard ingrijpen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid verklaarde maandagochtend dat er meer nodig is om de trendbreuk van de coronacijfers te forceren.

In de afgelopen dagen werden de grootste aantallen nieuwe positieve tests in ruim een maand gemeld. In één etmaal ging het om bijna tienduizend positieve tests. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), die maandagavond de pers te woord zal staan, vertelde maandagochtend dat er meer nodig was om een trendbreuk van de coronacijfers te forceren.

Het zal vanavond geen persconferentie zijn zoals gewend, maar een toespraak vanuit het torentje zoals Rutte eerder deed in maart van dit jaar.


UPDATE 20.30 uur: Kijk op Rijksoverheid.nl om de toespraak en de maatregelen nog eens terug te lezen.