GOUDA - Volgende maand verschijnt ‘Nocturne voor Messina’, de debuutroman van Boris Eustatia. Diverse vooruitlezers tippen deze uitzonderlijke roman niet alleen om het prachtige verhaal, maar ook om het hoge niveau dat deze debutant weet te behalen.


Zelf noemt Eustatia zijn debuutroman een ‘mannenboek’, een betiteling overigens die, wanneer we de vooruitlezers -die voor de helft van het vrouwelijke geslacht waren- mogen geloven, beslist niet juist is…

De schrijfstijl van dit nieuwe schrijftalent is toegankelijk, indringend maar niet zwaar, wrang, met enige humor, regelmatig scabreus en provocatief. In ‘Nocturne voor Messina’ maakt de lezer kennis met David, het hoofdpersonage met een voorkeur voor complexe relaties, die worstelt met hechtings- en verlatingsangst. Dat klinkt zwaar, maar de subtiele humor, die Eustatia in het verhaal verweeft, doet evenwel keer op keer glimlachen. Met thema’s als melancholie, vervreemding, somberheid, teleurstelling, ontgoocheling, pessimisme, ambiguïteit, morele corruptie, schuld en paranoia weet hij met een breed palet een schitterend verhaal te creëren.

Het verhaal

Kort nadat zijn moeder is verongelukt, speelt David haar lievelingsnocturne. Hij verwacht de liefdevolle hand van zijn vader op zijn schouder, maar die slaat hem van de pianokruk. David zoekt naar houvast, maar raakt in de war als zijn lerares Duits zich tijdens de les door hem laat begluren. Zijn hautaine, eerste vriendinnetje is slechts in hem geïnteresseerd om zijn lichte tintje en donkere krullen. Kleinburgerlijkheid maakt hem ziedend.

Alles verandert wanneer de beeldschone Messina in zijn leven verschijnt. Voor haar wil hij leven. Verraad brengt hem naar Wall Street. Daar omarmt hij vriendschap, hoge hakken en bedrog. Kun je succes koesteren als je in de steek bent gelaten?

Nocturne voor Messina is een zoektocht naar identiteit en acceptatie, tegen de achtergrond van de jaren tachtig tot kort na de instorting van de Twin Towers.

Wie is Boris Eustatia?

Boris Eustatia werd geboren in Nijmegen, groeide op in Dukenburg, een buitenwijk van Nijmegen. Zijn vader was een van de eerste Antilianen die eind jaren vijftig naar Nederland kwam om er te studeren. Kort na zijn promotie verhuisde het gezin naar Curaçao, een cultuurshock voor de jonge Boris. Het huwelijk van zijn ouders hield er geen stand en Boris ging, samen met zijn moeder en broertje terug naar Nijmegen. Na problemen op school werd hij in een pleeggezin geplaatst en daar, in de warmte van een intellectueel gezin, maakte hij zijn middelbare school af en studeerde vervolgens af aan de Radboud Universiteit. Hij is medeoprichter van loopbaanadviesbureau Qompas, een organisatie waar hij nu ruim 25 jaar met veel genoegen leiding aan geeft. Eustatia woont in het centrum van Gouda.

Benieuwd geworden naar ‘Nocturne voor Messina’? Het boek is vanaf 11 september a.s. overal te bestellen onder ISBN 978-90-833000-0-9. Het is uitgevoerd als paperback en telt 240 pagina’s.