DEN HAAG - Splinter Chabot is voor het AVROTROS-televisieprogramma Ondertussen aan de Hofvijver op zoek naar mensen die bijzondere verhalen, mooie herinneringen of grappige anekdotes hebben over het Binnenhof. Heb jij op het Binnenhof gewerkt? Heb je een interessant verhaal dat heeft plaatsgevonden op het Binnenhof of heb je misschien gewerkt in het voormalige Hotel Central, achter de bar gestaan bij Nieuwspoort of ooit meegedaan aan een van de protesten voor de Ridderzaal? Meld je aan bij de redactie van het tv-programma via hofvijver@idtv.nl of 06-38740867 en misschien worden jij en jouw verhaal onderdeel van het programma.


800 jaar geschiedenis

In Ondertussen aan de Hofvijver volgt Chabot de renovatie van het Binnenhof op de voet. Hij spreekt met de politici van toen en nu over hun tijd op het Binnenhof. "Als ik met politici terugga naar het Binnenhof, wandelen ze regelrecht hun eigen herinnering in." Daarnaast duikt hij in de eeuwenoude geschiedenis van het complex en kijkt mee hoe de vaklui de komende jaren het pand renoveren. "Er ligt ruim 800 jaar aan geschiedenis voor het oprapen. Van graven en stadhouders die er gewoond hebben en zelfs opgebaard hebben gelegen tot onthoofdingen die er hebben plaatsgevonden. Stuk voor stuk bijzondere verhalen, maar naast die grote verhalen staan we ook graag stil bij kleine verhalen; achter elk stukje behang of schilderij zit wel geschiedenis."


Tikkertje spelen op het Binnenhof

Chabot heeft ook zelf warme, persoonlijke herinneringen aan het Binnenhof. "Ik ben Hagenaar en ik kwam als klein kind regelmatig op het Binnenhof. Dan speelde ik tikkertje met mijn broertje, rennend door de wandelgangen van de Eerste Kamer of we beklommen samen de Mauritstoren. Dat kon toen nog, want het was niet zo beveiligd als nu. Ik ken het pand dus vrij goed, maar hoor nog steeds nieuwe verhalen. Door mijn oren tegen de muur te leggen en om me heen te kijken, beginnen me steeds meer dingen op te vallen."


Persoonlijke verhalen gezocht

Splinter Chabot is nu dus ook benieuwd naar de verhalen van oud-medewerkers, voorbijgangers en anderen die iets hebben meegemaakt op het Binnenhof. " Van mensen die daar iets ontroerends, boeiends of grappigs hebben meegemaakt. Ook die kleine verhalen waar je misschien denkt: "Die zijn vast niet boeiend genoeg" zijn vaak juist heel boeiend, dus laat van je horen. En wie weet gaan we wel samen door het pand."


Televisieprogramma Ondertussen aan de Hofvijver

Ondertussen aan de Hofvijver - in opdracht van AVROTROS geproduceerd door IDTV - is gedurende de hele periode van de renovatie van het Binnenhof drie keer per jaar op televisie te zien met een nieuwe uitzending. De eerste zeven afleveringen zijn terug te kijken via NPO Start. De volgende aflevering is op 19 april om 22.15 uur bij AVROTROS op NPO 2 te zien.